IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облагането на депозитите в Кипър ще засегне руския капитал

Руснаци държат около 19 млрд. долара в депозити на острова, a руски банки са предоставили на кипърски компании още 40 млрд. долара

21:37 | 18.03.13 г. 11
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

От десетилетия Кипър е любимо място за руските бизнесмени да държат спестяванията си и за корумпирани руски олигарси да укриват нечестно спечелени пари. Както и всички останали депозити в Кипър, и тези средства се очаква да бъдат обложени като част от условията на споразумение за кредити, които Кипър ще получи от еврозоната, пише Associated Press.

Руският президент Владимир Путин критикува днес решението като "нечестно, непрофесионално и опасно", заяви неговият говорител. Предлагаме поглед към това защо руснаците държат толкова много пари в кипърските банки и как Русия може да бъде засегната от кризата на островната държава.

По данни на рейтинговата агенция Moody's руснаците държат около 19 млрд. долара в депозити в Кипър, главно чрез основани от тях там компании. Също така към края на миналата година руски банки са поверили около 12 млрд. долара на кипърски банки и са предоставили заеми в размер на 40 млрд. долара на кипърски компании от руски произход.

Защо руснаците държат толкова много пари в Кипър?

Русия се хвали, че е една от страните в света, където данъкът върху доходите на гражданите и корпоративният данък са най-ниски - и двата са плоски в размер на 13%. През последните две десетилетия обаче руските бизнесмени предпочитат да влагат спестяванията си в офшорни зони, отчасти за да избягат от политическата несигурност и корупцията в Русия.

Кипър предлага 10-процентов корпоративен данък и относително стабилна политическа система.

Смята се също, че Кипър е главна дестинация за пране на пари. Далеч по-безопасно е за един корумпиран руски олигарх да държи в чужбина постъпленията си от нелегална дейност, укривайки информацията за своето състояние и притежания далеч от очите на руските банкови регулатори.

Според руски анализатори около 49 млрд. долара, което се равнява на 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия, са били изпрани незаконно в чуждестранни сметки само през 2012 г. По думите на досегашният управител на руската централна банка Сергей Игнатиев тези трансфери може да са свързани с трафик на наркотици и корупционна дейност.

Държат ли обикновените руснаци парите си в Кипър? Отговорът е не, руснаците от средната класа държат своите спестявания и инвестиции предимно в родината си.

Как би могла ситуацията в Кипър да засегне руската икономика?

Десетки милиарди долари са напуснали Русия в последните години, главно заради опасенията на руските бизнесмени за политиката и корупцията в Русия, коментират анализатори. Те обаче не очакват проблеми в Кипър да върнат обратно тези пари у дома. Заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач заяви днес, че не смята, че развитията в Кипър ще засегнат потока на капитали в която и да е посока. През изминалата година официално над 56 млрд. долара са били прехвърлени от Русия в други страни.

Какви са опасностите за руските банки? Руските банки са предоставили заеми на стойност около 40 млрд. долара на базирани в Кипър компании с руски произход, разкриват данни на Moody's. Ако инвеститорите започнат да изтеглят големи суми пари от Кипър, правителството там може да замрази капиталовите потоци. Това би блокирало плащанията по кредитите на руските банки.

Иван Чакаров, главен икономист в базираната в Москва банка Ренесанс капитал, съобщи на инвеститорите сутринта, че ако Кипър наложи административни мерки и инструменти за ограничаване на капиталовите и финансови трансакции в и извън страната, "руските банки може да понесат значителни загуби, достигащи почти до 2 процента от БВП".

Русия преди е предоставяла кредити на Кипър. Островната държава сега се стреми да отложи срока по погасяването на заем от 2011 г. в размер на 2,5 млрд. евро, който получи от Русия.

Кипър иска също да получи нов заем в размер на 2 млрд. от Русия. Путин заяви, че Русия би желала да помогне на Кипър, щом веднъж бъде уреден европейският спасителен пакет, но много водещи министри от кабинета твърдо се противопоставят на идеята за нови заеми на Кипър.

Руският финансов министър Антон Силуанов, който се очаква да приеме кипърския си колега в сряда, заяви миналата седмица, че в замяна Русия може да поиска от Кипър информация за кипърски компании, регистрирани от руснаци.

Силуанов днес се оплака, че Русия не е била информирана за решението за събиране на данък върху депозитите въпреки договорката между Русия и ЕС да координират усилията си.

Силуанов заяви, че министерството ще трябва да преосмисли дали да предостави на Кипър финансова помощ "в светлината на новата ситуация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз честно казано още миналата година писах един пост в блога но Светлин Минев. Има един американец - Mike Larson, който тогава твърдеше, че финансите в света са financial mess. Та аз тогава на шега му отговорих, че финансите въобще не са financial mess. Те са едно много добре подредено домино. Още тогава коментара ми много се хареса на трейдърите и бяха напълно съгласни с мен. Само трябва някой от някъде леко да побутне системата и всичко ще тръгне. Даже съм много учуден, че изкараха толкова дълго време. Не е сигурно, че процесът ще се задвижи точно сега, но рано или късно това просто няма как да не стане. Още повече, че голяма част от спасителните и антикризисни мерки са просто нови блокчета в доминото, които се подреждат за да се печели време, но от друга страна ще има повече какво да се срутва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
О, аз не претендирам да знам колко са парите на руските олигарси. Просто цитирам статията по-горе, която коментираме (ако случайно си я чел).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
nobel цифрите, които цитираш са несериозни, дори и да са официални. Един уважаващ себе си руски "бизнесмен" има поне 100 милд. капитал в Кипърски банки. Колко точно е целия капитал на тези "бизнесмени" никой не знае, но е от порядъка на трилоин или няколко трилиона. 10-15% от тази сума са доста пари. "Бизнесмените" със сигурност ще си изтеглят капиталите от Кипър, но няма така лесно да прежалят загубата и ще търсят отмъщение - и финансово и физическо. Ще се погрижат никой вече дори и да не си помисли да посегне на парите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Това май се оказа интересен начин да се осветлят едни тъмни пари от тъмни неща на съмнителни хора за още по-съмнителни цели заобикаляйки ограниченията на банковата тайна.Не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
VicKing
преди 11 години
Ха, чета и ме напушва смях. Какво ще правят сега "приватизационните" офшорки, които са още под контрола на АПСК. Как ще ги предпазят от промяна на собствеността и накъде ще текат печалбите? Ще лъсне нечий ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Няма да е лошо, ако се окажеш пророк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
М'чи то положението си е обрало лайката. По данни на Moody's, руснаци държат около 19 милиарда $ на депозити в Кипър. Отделно руски банки са поверили още 12 милиарда на кипърски банки. Като как ли мощните кипърски банки плащат по 6% лихви върху тези пари. Също така руските банки са предоставили 40 млрд $ на кипърски компании от руски произход. Защо ли съм сигурен, че 19 от тези 40 милиарда са точно "внесените на депозит" от руснаци в кипърските банки. И сега като вместо да им дадат лихви им резнат 10% от тези пари ще настъпи много весело настроение. О, забравих 12-те милиарда на банките, от които също ще се режат 10%. Много ясно, че ще се намеси чак и Владимир Путин. Не знам защо, ама точно в този момент не ми се иска да съм руска банка, дала заеми в Кипър, нито руска кипърска фирма. А най-малко ми се иска да съм кипърска банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Никак няма да засегне руския капитал, най-много да го преместят другаде. И понеже е придобит най-вероятно незаконно, няма да тръгнат да плачат за някой друг загубен %. Проблема ще е после за останалите пусти банки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Абе тоя Кипър става опасна работа. След като срути еврото сега да не вземе да срути и руската банкова система? Брей, брей, брей. Ц,ц,ц. Всеки момент очаквам заради Кипър да се разтреперят швейцарските банки, Федералния резерв и азиатските борси. Какви времена доживяхме, а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още