IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър отрече плана за разпродажба на златните резерви

Напоследък сме свидетели на много слухове и това е просто един от тях, заяви говорител на централната банка

14:27 | 11.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никозия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никозия. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Кипър отрече информацията, че ще продаде злато за 400 млн. евро от резервите си като част от сделка за спасяването на острова от фалит, съобщава CNBC.

„Подобно предложение не е обсъждано“, заяви по-рано днес Алики Стиляноу, говорител на институцията.

„Продажбата на злато от резервите на централната банка е решение, което може да бъде взето единствено от борда на директорите на институцията. Подобен ход не е обсъждан и не се планира да бъде обсъждан. Напоследък сме свидетели на толкова много слухове и това е просто един от тях“, допълва тя.

Коментарите на говорителя на банката са в противоречие с проектодокумент на Европейската комисия (ЕК), оценяващ финансовите нужди на Кипър, който беше публикуван от Financial Times на 9 април.

Новината, че Кипър ще продаде голяма част от златните си резерви повлия на цената на златото в сряда, когато благородният метал поевтиня с 1,65% до 1558 долара за тройунция.

Продажба с подобни мащаби би била най-голямата в Европа от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Да бе :))То не било продажба а принудително вземане на кредитодател :)))))Иначе на кюлчетата още си пишело Кипър и имало 2 маслинови клонки. Скоро обаче маслиновите клонки могат да бъдат сменени от 2 връзки вюрст с 2 немски бири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още