IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите 2 млрд. евро от спасителната помощ потекоха към Кипър

До 30-и юни Никозия ще получи още 1 млрд. евро

09:13 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кипър вече започна да преструктурира банковия си сектор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кипър вече започна да преструктурира банковия си сектор. Снимка: Ройтерс

Кипър получи първите 2 млрд. евро от спасителната помощ за страната, съобщи New York Times. Освобождаването на средствата беше одобрено наскоро от работната група на финансовите министри на еврозоната, които снощи се събраха на редовното си месечно заседание, отбелязва изданието.

До 30-и юни Никозия ще получи още 1 млрд. евро, уточняват от Еврогрупата.

Тази сесия беше прелюдия към планираната среща във вторник на всички 27 финансови министри на държавите от Европейския съюз. На нея ще продължи да се обсъжда банковият съюз на общността и стабилизирането на финансовата система, за да се избегнат сривове, подобни на този в Кипър.

Днес трябва да се приеме единен набор от правила за справяне с проблемните банки в цяла Европа, както и да се обсъдят продължаващите усилия за овладяване на данъчните убежища.

Най-тежкият въпрос за обсъждане е участието на вложителите в банките в спасяването им при необходимост – нещо, което се случи за първи път при спасяването на Кипър. В замяна на финансовата помощ властите в Никозия орязаха с до 60% депозитите над 100 хил. евро в Bank of Cyprus и Laiki Bank, като втората се сля с първата.

Днес в Брюксел ще се дебатира дали вложителите в банките трябва да бъдат поставени в йерархията на кредиторите в бъдещите правила за закриването на фалиращи банки. Основният акцент е третирането на вложителите, притежаващи повече от 100 хил. евро под формата на депозит в проблемна банка. Някои страни настояват за всички членове на ЕС да важат едни и същи правила, докато други искат гъвкавост.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги каза на последната си месечна пресконференция, че обикновените вложители следва да бъдат засегнати само ако са поели риска да купят облигации на банките с тежки загуби. Той освен това настоява да не се изземват суми от депозитите под 100 хил. евро, които са гарантирани. 

Както е известно, в замяна на спасителния заем в размер на 10 милиарда евро от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) Кипър беше принуден да затвори втората по големина банка на острова - Cyprus Popular Bank (позната и под местното й наименование Laiki). Никозия трябваше да преструктурира най-голямата си банка - Bank of Cyprus и да наложи загуби за притежателите на депозити над 100 хиляди евро.

Всичко за спасяването на Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още