fallback

ЕС даде предварително одобрение за преговорите за членство със Сърбия от януари

Датата все още може да бъде променена на срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки на ЕС през тази седмица

19:19 | 25.06.13 г.

Министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз днес се споразумяха да започнат преговори за членство със Сърбия от януари като отплата за подобрените отношения на страната с бившата ѝ провинция Косово, съобщи Ройтерс.

Министрите се съгласиха също, че ЕС би трябвало да започне преговори и с Косово за т. нар. „споразумение за асоцииране“, което представлява стъпка към евентуалното членство на страната в общността и може да ѝ донесе икономически облаги.

Решенията, които трябва да бъдат одобрени от лидерите на държавите-членки на ЕС на срещата им на високо равнище в Брюксел в края на работната седмица, идват 2 месеца, след като Сърбия постигна историческо споразумение да установи отношения с Косово.

„Налице е предварително споразумение за започване на преговори за присъединяване със Сърбия“, е заявил дипломат от ЕС пред Ройтерс. „Датата все още би могла да бъде променена на срещата на високо равнище“, е добавил той.

Преговорният процес с ЕС ще помогне за задвижването на реформи в Сърбия, подмамвайки инвеститори към боледуващата ѝ икономика.

През последните години Сърбия направи големи крачки в посока на интеграция в ЕС, следвайки напредъка в демократичните реформи и залавянето на бегълци, издирвани за престъпления от времето на войните на Балканския полуостров през 90-те години на ХХ век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
fallback