IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният транш за Гърция ще бъде отпуснат след 29-и юли

Програмата за икономически реформи се осъществява в съответствие с поставените цели, твърди Янис Стурнарас

10:29 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поредният транш за Гърция ще бъде отпуснат след 29-и юли

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви в реч в Гръцко-американската търговска камара, че програмата за икономически реформи в страната се осъществява в съответствие с поставените цели.

Стурнарас изтъкна, че в периода между 2009 и 2012 г. първичният дефицит в държавния бюджет, който не отчита плащанията за обслужване на държавния дълг, се е свил с 9,3%. Това е „най-голямото и най-бързо негово свиване в историята на държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“, отбеляза той. „Според изчисленията до края на 2013 г. корекцията на бюджета, която е необходима за понижаването на дълга до устойчиво ниво през 2020 г., ще бъде завършена над две трети от степента си“, убеден е министърът.

Той подчерта също „повишаването на конкурентоспособността на страната, което се отразява в бързо свиване на дефицита в платежния баланс по текущите операции“, който през 2008 г. е достигал 14,9% от брутния вътрешен продукт на Гърция, а през 2012 г. е бил само 3,4% от БВП. „През настоящата година очакваме нулев дефицит на платежния баланс“, отбеляза Стурнарас, като изтъкна, че „гръцката икономика вече не създава нов външен дълг“.

По думите му „икономическата ситуация в страната се стабилизира, тъй като нарасна дългосрочната устойчивост на държавния дълг, бе приключено рекапитализирането на гръцките банки, бе запазена надеждността на финансовия сектор и значително бе ускорена процедурата за погасяване на просрочените дългове и за възстановяване на данъците“. В страната се осъществяват структурни реформи, включително в данъчната област, отваря се достъпът до т. нар. „затворени професии“ и се приватизира държавно имущество, припомни той.

Министърът не пропусна да отбележи, че за подобряването на икономическия климат през последните месеци гръцкото общество е трябвало да заплати висока цена.

„2013 г. ще бъде шеста поредна на рецесия, която от 2008 г. досега доведе до свиването на реалния БВП в страната общо с 27%. освен това безработицата достигна 27% от трудоспособното население, а сред младежите показателят е много по-висок“, посочи той. Поради тази причина бързото връщане към растеж след 6 години на рецесия, създаването на работни места и подобряването на условията за осигуряване на ликвидност на пазара имат най-голямо значение както от икономическа, така и от социална гледна точка, заключи Стурнарас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още