IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария изплати предсрочно дълга си към МВФ

Будепеща е спестила лихва в размер на 12 млн. евро

16:13 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария изплати предсрочно дълга си към МВФ

Унгарското правителство погаси година по-рано заем от Международния валутен фонд (МВФ), взет по време на финансовата криза от 2008 г. Информацията бе оповестена от Министерството на икономиката на Унгария, предава ИТАР–ТАСС.

От ведомството съобщават, че последният транш от 2,15 млрд. долара е бил преведен днес, а преди пет дни - на 7-ми август, са били заплатени други 721 млн. евро от Унгарската централна банка.

"Предсрочното погасяване на заема от МВФ ще ни спести лихва в размер на 12 млн. евро", посочиха от министерството.

В средата на юли гуверньорът на Централната банка на страната Дьорд Матолчи предложи МВФ да затвори офиса си в Будапеща във връзка с предсрочното изплащане на дълга по кредита. От фонда оставиха решението за назначаването на нов представител в страната за след август, когато текущият мандат изтича.

Унгария беше една от първите страни в Европейския съюз, която потърси помощ отвън след началото на кризата през 2008 г. Тогава МВФ и група международни кредитори предоставиха на Будапеща средства в размер на 20 млрд. евро.

След идването на власт на министър-председателя Виктор Орбан през 2010 г. правителството успя да овладее ситуацията, като бюджетният дефицит беше намален до 3 на сто от БВП в началото на тази година за първи път от доста време насам. Това позволи на унгарските бонове да излязат на международните дългови пазари при разумни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още