IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния придвижва напред спорен проект за златна мина

Чрез законови промени правителството в Букурещ иска да обяви проекта за „особен национален интерес“

22:17 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния придвижва напред спорен проект за златна мина

Румънското правителство предприема нов опит за задвижване на застоял проект за разработване на златна мина в Трансилвания, предаде AP.

Канадската компания Gabriel Resources, която създаде в Румъния дружеството Rosia Montana Gold Corporation, чака от 14 години необходимите разрешителни,  за да започне да разработва мината с предполагаеми залежи на 300 тона злато и 1600 тона сребро. 

Днес правителствената пресслужба обяви, че е изготвен законопроект, който да обяви проекта за "специален национален интерес". Румъния ще има 25%-ен дял в проекта, ако той бъде приложен, спрямо 20 процента при първоначалните планове. 

Дължимата към държавата такса ще бъде 6 процента, спрямо 4 на сто за други мини, с опция румънската държава да може да поиска плащането й в натура. Законопроектът задължава инвеститора да разкрие 2300 работни места във фазата по изграждане и 900 работни места във фазата на действие на мината. Също така канадците се ангажират да предприемат действия за консервиране, благоустрояване и  съживяване на културното наследство в зоната, да осигурят опазването на околната среда и да премахнат исторически замърсявания.

Проектът е критикуван от години, защото предвижда употребата на 12 000 тона цианид годишно в процеса на извличане, както и поради факта, че мината се намира в район,  където са намерени останки от римско време.

Президентът Траян Бъсеску, който е силен поддръжник на проекта, заяви, че Румъния се нуждае от чуждестранните инвестиции и работните места, които проектът ще осигури в един западнал район. Премиерът Виктор Понта, който първоначално бе против,  сега вече е съгласен, отбелязва AP.

Някои от местните жители казват обаче, че техният град, който е атрактивен за златодобив още от римско време, е популярна туристическа дестинация и една открита мина с  използване на цианид може да бъде потенциално опасна и да нанесе необратими вреди. Също така, само за няколко години от мината ще бъде извлечено всичкото злато.

Еуджен Давид, един от най-яростните противници на проекта, заявява пред AP, че ще протестира срещу тези планове в  Европейския парламент и в ЕС.

„Правителството не е в състояние да одобри проекта в продължение на 14 години, защото той не отговаря на румънското законодателство, и сега създава специален закон. Ако парламентът го приеме, ще се компрометира", коментира Давид, цитиран и от БТА.

Според AFP използването на 12 000 тона цианид годишно е 12 пъти повече от общото количество, което се използва в Европа за извличане на злато, по данни за 2011 г.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още