IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищните мини в Европа - разнопосочни стратегии

В Германия секторът е пред закриване, Русия обаче ще инвестира милиарди за обезопасяване на мините си

08:47 | 20.08.13 г.
Въглищните мини в Европа - разнопосочни стратегии

През последните месеци въпросът за мините и миньорския труд в България е многократно повдиган. Заради липсата на пълно натоварване на мощностите се спира работата в галерии, а миньори остават на улицата, предупреждават синдикалните организации.

Коментарите са, че държавните институции фаворизират производителите на електричество от възобновяеми източници за сметка на ТЕЦ-овете, което е причината и за тежкото състояние на мините. Мините са в такива региони, където въгледобивът е един от малкото бизнеси, даващи работа, коментират още синдикалните организации. Трудът е тежък и опасен, но друг избор живеещите там нямат, признават още те.

Как обаче стоят нещата в останалите европейски държави?

ЕС започва като обединение за въглища и стомана, но добивът на въглища постепенно запада в страните от общността. По данни на Евростат Полша е страната, в която делът на въглищата за производство на енергия е най-голям – 86%, при средно за ЕС 25 на сто. Това не е изненадващо, защото самата страна е сред големите производители на въглища в световен мащаб.

Второто място си поделят България и Чехия с дял на въглищата за производство на енергия от 54%. Данните на Евростат се отнасят за 2011 година. На дъното на статистиката е Франция, където на въглищата се пада 3% от общото производство на енергия. Страната обаче залага основно на ядрената енергия.

Данните показват, че на ВЕИ залагат основно Румъния, Италия и Испания (средно по около 30% от произведената енергия).

През 2007 година минната индустрия и германското федерално правителство се споразумяха да бъде сложен край на държавното субсидиране за сектора през 2018 година. Тогава и най-голямата минна корпорация в Германия – RAG AG реши да спре експлоатацията на мините си от тази дата.

Списанието Die Welt пък пише в своя брой от 19 август тази година, че енергийната компания E.ON планира да продаде своите мини в Хелмщедт на чешката корпорация EPH. Компанията планира и да затвори свои ТЕЦ-ове в Германия.

Всъщност в Германия ситуацията в енергийния сектор върви към „пълно натоварване“ на възобновяемите енергийни източници. Страната постепенно се отказа от ядрената енергия, а плановете до 2050 година са 80% от произвежданата енергия да идва от ВЕИ. Една от причините е опазването на околната среда и страната е на път да се превърне в една от първите водещи икономики с най-нисък въглероден отпечатък.

Най-големият производител на въглища в Европа е Русия. Страната съвсем не смята да се отказва от сектора, но планира да влее почти 8,2 млрд. долара за развитието му до 2030 година – за повишаването на безопасността на миньорите и повишаването на добивите. Това обещание беше дадено още президента Владимир Путин по време на неговата предизборна кампания в началото на 2012 година.

Руската минна индустрия като цяло е сред най-опасните в целия свят. Множество инциденти са били регистрирани през последните години, сочат данните на местните власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още