IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron e на крачка от добиването на шистов газ в Украйна

Това е втората сделка след подписания по-рано тази година договор с Shell

21:56 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Chevron e на крачка от добиването на шистов газ в Украйна

Втори регионален съвет в Украйна одобри вторият правителствен проект за проучване и добив на шистов газ в страната. Правителството води преговори с американската добивна компания Chevron за извършване на проучвания и добив на газ в област Олеска. Инвестицията се оценява на 10 млрд. долара, пише Ройтерс.

Със 66 гласа „за“ и 3 „против“ управляващите на област Лвов одобриха правителствения проект, който ще позволи на Chevron да започне проучванията за шистов газ в област Олеска, разположена в западната част на страната. Миналият месец съветът на съседната Ивано-Франквинска област също одобри предложението.

„Сега вече можем да предоставим всички необходими документи на министрите и те ще дадат своето одобрение“, каза министърът на енергетиката на страната Едуард Ставицки.

Сделката с Chevron ще бъде второто споразумение за добив на шистов газ в Украйна след подписания по-рано тази година договор с Shell. Компанията ще започен проучавния в Юзовска област, която се намира в източната част на страната.

Добивът на шистов е част от плановете на Украйна за диверсифициране на източниците на енергия с цел да намали зависимостта си от Русия, от която внася скъп природен газ. Бившата съветска република предприе този ход, след като не успя да постигне компромис с Москва за цените. Украйна внася природен газ от Русия за около 400 долара на хиляда кубични метра.

Ставицки заяви, че общата сума на инвестицията, която Chevron ще направи за проучване и добив в региона с площ 5260 кв. мили, ще възлезе на около 10 млрд. долара.

Според министърът за пет години двата проекта за добив на шистов газ ще осигурят на Украйна още от 11 до 16 млрд. допълнителни кубични метра газ.

Производството на газ в Украйна възлиза на около 20 млрд. куб. м. Населението на страната, наброяващо 46 млн. души, всяка година консумира около 50 млрд. куб. метра газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още