IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер защити добива на шистов газ

Английското правителство се надява, че добивът на шистов газ ще изведе икономиката от стагнацията и ще понижи разходите на бизнеса и домакинствата за енергия

16:49 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Британският премиер защити добива на шистов газ

„Великобритания ще изпусне великолепната възможност да намали сметките за отопление на своите граждани и да подсили икономиката си, ако не позволи на компаниите да добиват шистов газ чрез фракинг.“ На това мнение е премиерът на страната Дейвид Камерън, цитиран от MarketWatch.

В интервю за Daily Telegraph Камерън споделя, че фракингът трябва да може да се осъществява из цялата страна, включително и в гъстонаселената южна част.

Коментарите му идват в момент, в който жителите на селището Балкъмби, намиращо се на около 45 км южно от Лондон, протестират срещу проучванията на компанията Cuadrilla Resources. Местните жители и природозащитниците поставиха основните на национално обединение срещу добива на шистов газ.

Cuadrilla Resources се надява следващата година да направи сондажи и в северната част на Англия.

Напрежението в Балкъмби е един от примерите пред какви трудности се изправят компаниите и правителствата, ако биха искали да достигнат до ползите, които шистовата революция донесе на САЩ. Добивът на шистов газ доведе до спад в цените на енергията в Щатите и даде нов тласък на икономиката.

За разлика от Америка, във Великобритания добивът на шистов газ напредва много бавно. Стимулиращите правителствени политики и атрактивните данъчни облекчения бяха предприети с цел да укротят противниците на технологията за добив. Страната обаче все още е на ранен етап на проучванията.

И докато повечето големи компании от енергийния сектор на САЩ са навлезли в бизнеса с петрол и шистов газ, то те не проявяват почти никакъв интерес към навлизането в същия бизнес на Острова.

Дейвид Камерън заявява в интервюто, че ако само една десета от залежите на шистов газ във Великобритания бъдат добити, това ще бъде достатъчно за осигуряването на запасите от газ за 51 години напред.

"Огромните ползи от добива на шистов газ компенсират промените в природната среда", казва той. „Местните власти също биха усетили ползите от добива на газ. За тях предвиждаме 1% от приходите от добитото количество да отива в техния бюджет“, допълва Камерън.

Английското правителство се надява, че шистовата революция ще изведе икономиката от стагнацията, в която се намира, като понижи разходите за енергия на бизнеса и потребителите и същевременно създаде нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още