IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения за компаниите, добиващи шистов газ във Великобритания

Предложението на британското правителство е данъкът да бъде намален от 62% на 30%

14:31 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Навсякъде по света добивът на шистов газ е последван от бурни протести на местното население.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Навсякъде по света добивът на шистов газ е последван от бурни протести на местното население. Снимка: Ройтерс

Британското правителство обяви намерението си да даде данъчни облекчения на компаниите, които добиват шистов газ в страната, предава BBC. Предложението е данъкът да бъде намален от 62% до 30%. Според правителството това ще превърне Обединеното кралство в най-щедрата страна в света спрямо добива на шистов газ.

Предварителните разчети на правителството показват, че данъчните облекчения ще бъдат пропорционални на приходите, генерирани от производството на шистов газ. Обаче предстоят обсъждания относно това какъв точно да бъде този пропорционален размер. Индустрията одобрява плана на правителството за данъчните облекчения. Според фирмите те са абсолючно необходими, тъй като разходите за добива на шистов газ са много високи.

Според британският финансов министър Джордж Озбърн шистовият газ има голям потенциал да подобри енергийната диверсификация на страната. „Искаме да създадем подходящите условия, за да може тази индустрия да прави проучвания и да извършва добиви. Искам Великобритания да поведе революцията в добива на шистов газ. Така ще бъдат открити хиляди нови работни места, а сметките за отопление на милиони хора ще бъдат много по-ниски“, каза той пред BBC.

Великобритания счита, че на територията й има много залежи на шистов газ. Само в Северна Англия те били 1 300 трлн. кубични фута. Добивните компании пък са изчислили, че ще могат да достигнат до поне 10% от него. Това е много повече от трите трлн. кубични фута, които консумира Великобритания всяка година.

Правителството потвърди намерението си на регионите, в които се добива шистов газ, да се отпускат по 100 хил. лири на находище, както и 1% от приходите от производството му да остават за тях.

Разбира се, управляващите веднага бяха разкритикувани от природозащитниците. Грийнпийс отбелязва, че регионите, които ще бъде засегнати от фракинга (метода за добиване на шистов газ), ще пострадат повече отколкото фирмите ще спестят от данъци. Според природозащитниците насърчаването на инвестициите в тази индустрия измества фокуса от използването на възобновяеми енергийни източници.

Процесът по добиването на шистов газ крие опасност и от замърсяване на водата. Тук се намесиха и водоснабдителните компании, които предупредиха, че качеството на питейната вода трябва да се запази на всяка цена. Според Water UK фракингът изисква огромни количества вода, а това може да наруши нормалните доставки на питейна вода.

Защитавайки се, британското правителство дава за пример опита на САЩ. Добивът на шистов газ в Америка се отрази по забележителен начин на енергийния сектор.

Дейността на индустрията обаче е все още в зародиш. Само няколко компании притежават лиценз, с който да правят проучвания, но никоя от тях не е започнала добиването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още