IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да разчита на залежите от шистов газ?

Промишленият добив на Стария континент ще се забави заради различни трудности, прогнозира изпълнителният директор на Shell Петер Возер

09:10 | 12.08.13 г. 1
Може ли Европа да разчита на залежите от шистов газ?

Промишленият добив на шистов газ в Европа ще се забави и не може да се сравни с темповете на добив в САЩ. Това твърдение направи изпълнителният директор на холандската петролна компания Royal Dutch Shell Петер Возер в интервю за руския вестник Комерсант.

Според него Европа има достатъчно богати залежи на тази суровина, но добивът ще бъде изключително затруднен.

Като най-сериозна пречка директорът на холандската петролна компания изтъква високата плътност на населението на единица площ на Стария континент, което не дава възможност за разгръщането на големи мощности за проучване и добив на шистов газ.

И в момента се наблюдават затруднения при издаването на всички необходими разрешителни за добив на този енергиен ресурс, подчертава Петер Возер.

Той отбелязва и още един важен фактор, който забавя развитието на тази индустрия – голямата зависимост на Европа от внос на природен газ. Едва 30% е собственият добив на държавите, а останалите 70% идват отвън.

Конкуренцията на този пазар също създава условия за ценови войни между доставчиците и компаниите за добив на шистов газ, смята Петер Возер.

Според него раздвижване на този пазар в Европа може да се очаква най-рано след 10 години, и то при условие, че дотогава пазарът на втечнен природен газ не предложи конкурентна цена на доставките по тръбопроводи, най-вече от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Като най-сериозна пречка директорът на холандската петролна компания изтъква високата плътност на населението на единица площ на Стария континент, което не дава възможност за разгръщането на големи мощности за проучване и добив на шистов газ." Дрън-дрън. Най-голяма пречка е опасната и *** технология на фракинга. Замяната и с къде по-екологичната и честа технология на мултиплексираното сондиране може да им развърже ръцете и да донесе наистина сериозни облаги за икономиките но, както и у нас, и при тях, всички гледат като зомбирани през Атлантика.ДГД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още