IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската помощ за Украйна се отлага

Москва ще чака сформирането на ново правителство в Киев, преди да продължи с изкупуването на украински дълг

10:55 | 30.01.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Руската помощ за Украйна се отлага

Русия ще изчака сформирането на ново правителство в Украйна преди да приложи напълно спасителния план за 15 млрд. долара, който предвижда изкупуване на украински дълг със средства от руския Национален фонд за благосъстояние, съобщава FT, като се позовава на изказвания на руския президент Владимир Путин.

Това обаче може и да усложни опитите за разрешаване на кризата, в която изпадна Украйна заради отказа на управляващите да подпишат споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС).

В разговор с премиера на Русия Дмитрий Медведев Путин е посочил, че е „разумно“ да се отложат траншовете от обещаната помощ до сформирането на новия кабинет в Киев. Същевременно украинските власти очакват още 2 млрд. долара, в рамките на 15-те, след като Москва купи първия транш украински дълг за 3 млрд. долара.

Информацията идва непосредствено след като президентът на Украйна Виктор Янукович прие оставката на премиера Микола Азаров, който подкрепяше задълбочаването на взаимоотношенията с Москва.

Същевременно Федерацията на работодателите в Украйна, оглавявана от олигарха Дмитрий Фирташ, обяви, че руските митници отново са въвели времеемки и скъпо струващи проверки на украинския внос. Все още руските власти не са потвърдили официално информацията.

Няма знаци и дали Москва ще приложи договорените отстъпки от цената на газа за Украйна.

„Всички тези ходове на Москва са много, много предвидими, тъй като руското правителство оказва натиск на украинските политици да сформират администрация, която не е ориентирана към ЕС“, коментира анализаторът от Standard Bank Тимъти Аш.

Руската политика спрямо Украйна може да изостри напрежението и да задълбочи разединението в източноевропейската страна, която в момента е блокирана заради тежките преговори между управляващи и опозиция.

Късно вечерта във вторник парламентът отмени приетите дни по-рано текстове в наказателния закон, които бяха насочени срещу протестите. Мнозинството късно снощи прие и амнистия за участниците в протестите, която обаче беше отхвърлена от опозицията заради изискването протестиращите да се изтеглят от окупираните сгради в Киев и други градове в страната.

Опозиционните партии настояват за сформирането на служебно правителство, което да подпише споразуменията с ЕС преди президентските избори догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
В притискащо натякваната ни ТВ-реалност, Украйна има вариантен избор, който тя има право да направи сама!Само че, вътрешно и е подменено цялото предлагащо, решаващо и налагащо "ръководство", (както и на всяка привидно уж свободна структура по определението и), та няма нито избор нито свобода! а за да е доказателственно реална тв-реалността, се налага участието на маймуни в отделните процеси (платено или заблудено самоучастие) които се налагат изкуствено като естествено определящи избора за оправдание на грешния в последствие резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
За жалост няма да я оставят нито едните нито другите.Гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Кой - ние ли? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
dapi4
преди 10 години
оставете украйна на мира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... дали наистина някой е очаквал, че руснаците ще си плащат, за да ги *** отзад?! Да кредитират братската държава, за да влезе по-бързо в НАТО и да подпре американските бази по руската граница? хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още