IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи суверенния рейтинг на Украйна в чужда валута

Опозиционните кандидати не разполагат с пълната подкрепа на протестиращите, смятат от кредитната агенция

20:26 | 28.01.14 г. 2
S&P понижи суверенния рейтинг на Украйна в чужда валута

Кредитната агенция S&P понижи дългосрочния и краткосрочния суверенни рейтинги на Украйна в чуждестранна валута до съответно CCC + и C c oтрицателна перспектива, съобщи организацията на официалния си сайт.

В същото време международната институция потвърди дългосрочния и краткосрочния рейтинги в местна валута при равнища от B- и B.

От S&P отчитат, че понижението отразява значителната ескалация на политическите вълнения в Украйна. Стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците в Киев и други големи украински градове, след като президентът Виктор Янукович блокира подписването на споразумение за асоцииране с Европейския съюз (ЕС) на 23 ноември 2013 г. Напрежението се усили значително, след като украинските власти приеха пакет от нови закони на 17 Януари 2014 г., които криминализират протестните действия.

Според S&P понастоящем не е ясно как ще бъде решена на политическата криза.

"По наше мнение водещите опозиционни кандидати не разполагат с контрола или пълната подкрепа на протестиращите. В резултат на това Виктор Янукович може да се задържи на власт, ако заможни хора от бизнес общността в Украйна продължават да го подкрепят политически, а руското правителство го подкрепя финансово. Въпреки това ако той загуби подкрепа, ние вярваме, че прякото финансиране от Русия в размер на 15 млрд. долара (около 8% от БВП на Украйна) може да бъде изложено на риск", отбелязаха от кредитната агенция.

В резултат на политически сътресения украинската гривна се обезцени с около 2,5% от началото на 2014 г. Експертите от S&P прогнозират, че валутата ще се стабилизира и ще задържи ниво от 8,5 за един щатски долар.

По-рано през деня украинският премиер Микола Азаров подаде оставка поради заплахата за икономиката, причинена от двата месеца на безредици.

Азаров заяви, че лично е помолил президента Виктор Янукович да приеме оставката му "в името на мирното уреждане" на конфликта в страната.

"Конфликтната ситуация, създала се в държавата, заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна, носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин", посочи Азаров в обръщение. 

По думите на Азаров по време на противопоставянето правителството е правило всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.

"Ние правихме и правим всичко възможно, за да не допуснем кръвопролитие, ескалация на насилието, нарушаване на правата на гражданите. Правителството осигуряваше функционирането на икономиката и системата за социална защита в екстремални условия", отбеляза Азаров.

Повече за оставката на Азаров може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Аа не бе, ама той ще ги наласи тях няма остай работата така .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Все повече си проличава, кой дирижира събитията там.. И май не е омразния Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още