IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Украйна призова западните страни за подкрепа

Нуждаем се от „План Маршал“, а не военно положение, заяви в Мюнхен един от лидерите на опозицията Арсений Яценюк

12:46 | 01.02.14 г.
Опозицията в Украйна призова западните страни за подкрепа

Украинската опозиция призова западните страни за подкрепа в решаването на политическата криза в страната.

"Нуждаем се от „План Маршал“, а не военно положение", заяви в Мюнхен един от лидерите на опозицията Арсений Яценюк. В германския град пристигна и Виталий Кличко. В рамките на продължаващата конференция по сигурността днес те ще проведат разговори с генералния секретар на САЩ Джон Кери и редица европейски дипломати.

Дипломатите в Мюнхен, а и властите в Украйна, очакват следващия ход на демонстрантите. След като вчера президентът Виктор Янукович подписа Закона за амнистия на протестиращите, той постави три условия - в срок от 15 дни да освободят всички окупирани от тях административни сгради, да напуснат киевската улица "Грушевски" и да премахнат барикадите по всички улици и шосета в украинските градове.

Засега обаче няма изгледи активистите от Евромайдан да се съобразят с тези условия.

„Президентът и правителството в оставка вече не са в състояние да държат ситуацията под контрол. Не са в състояние да управляват. Той стигна до там да ни предлага премиерския пост – това е политическа игра, която не може да доведе до изход от кризата и край на кръвопролитията по площадите. Аз не бих тръгнал да подкупвам опозицията, а бих поел отговорността. На негово място бих направил необходимите промени”, коментира Яценюк.

В Мюнхен чуждестранните дипломати няма да пропуснат възможността да пристиснат украинските власти в лицето на външния министър в оставка Леонид Кожара да предприемат разследвания на зачестилите случаи на насилие срещу активисти и журналисти.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Виктор Янукович все още не е постигнал адекватни нива на реформи. Руският външен министър Сергей Лавров пък контрира отново с призива „Не се бъркайте във вътрешните работи на суверена Украйна”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още