IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кунева: ЕС откупи липсата на санкции за Русия с финансова помощ за Украйна

Путин е дал ясен сигнал, че ще има ответна реакция, ако бъдат наложени санкции, според лидера на "България на гражданите"

22:04 | 06.03.14 г. 5
М. Кунева: ЕС откупи липсата на санкции за Русия с финансова помощ за Украйна

Европейският съюз (ЕС) откупи липсата на санкции за Русия с перспективи за членство в блока на Украйна и с много сериозна, но вероятно недостатъчна за Украйна, финансова инжекция, коментира в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air лидерът на движение “България на гражданите” Меглена Кунева.

По думите ѝ намаляването на критериите към Украйна от страна на ЕС може да изиграе лоша шега на страната.

Според Кунева от срещата на Съвета на ЕС е станало ясно, че няколко държави, включително Германия, Италия и Холандия, държат да не се преминава на етап на санкции във връзка с кризата в Украйна.

“Путин даде няколко много ясни сигнала, че ще има ответна реакция, ако има санкции”, поясни Кунева. По думите ѝ руският държавен глава е избрал много показателен момент, за да покаже какво може и колко силен може да е натискът му при вземането на решения.

Според Меглена Кунева за Европа няма друг начин за изразяване освен този, който е заявен до момента - че не бива да се нарушава суверенитета на Украйна. Тя поздрави министъра на външните работи, че е подкрепил тази позиция по време на срещата си с временно изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. По време на визитата си в Киев Вигенин заяви, че България подкрепя суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна. 

Критиките в българското политическо пространство, насочени към думите на министъра, Кунева определи като пореден знак за разделение и липса на подкрепа за правителството. Тя вижда разделение и на страните на Изток и Запад в навечерието на изборите за Европейски парламент, което според нея ще повлияе на конфигурацията на постовете.

“Глобализацията е факт и всички страни са зависими една от друга, но Европа за пореден път трябва да покаже дали има зъби”, подчерта лидерът на “България за гражданите”.

Във връзка с днешните дебати за Закона за Сметната палата и Закона за енергетиката Кунева заяви, че е изключително притеснително, когато законите започнат да пречат на самите законотворци. По думите ѝ законите не бива да се приемат без обсъждане, защото е възможно да се нарушат европейски норми и е много вероятно да се предизвикат реакции от страна Брюксел.

Коментирайки политическата ситуация в България Кунева заяви, че останалите партии трудно приемат нормалността на един независим политически субект и оръжията на Реформаторския блок.

“Те не се чувстват удобно в такъв тип диалог”, поясни Кунева. Тя изрази надежда, че блокът ще бъде проект, който ще може да измерва нормалността в обществото. В предаването тя посочи, че Реформаторският блок е насочен към хора, които са много критични.

“Живеем толкова умно, колкото умно избираме и колкото умни политици имаме”, коментира тя.

Във връзка с избора на Томислав Дончев за водач на листата на ГЕРБ за евроизборите Кунева изказа своите поздравления и подчерта, че този избор е нещо “съвсем различно от онази кресливост, от която ГЕРБ започна”.

Според лидера на “България на гражданите” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е направил така, че дясното да изглежда “народно и популярно”. По думите ѝ начинът, по който той обяснява и най-сложните политики, е пример, който трябва да бъде следван от Реформаторския блок, без обаче да се копира.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Брюкселинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Аз разбрах намерка - ако можеше да я изкопираш цялата - щеше да избереш тази половина с по-правата част на устата :)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Написах доста солен коментар, ама системата нещо се бъгна и счетох, че не е нужно да го пиша пак. Не си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... колегата си изпусна нервите ;)))Тая по-вярна от местните ложи бе... "евала"! Те се дънят /не могат да напипат решението - да си богоизбран, не означава да си умен/ - тя се натиска /сам-сама лъже за 10 "богоизбрани"/. 33-тите Ще си я оставят за накрая... дано скромността и не я издаде преждевременно, че компенсира общи семейни недостатъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Според лидера на България на гражданите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е направил така, че дясното да изглежда народно и популярно. По думите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още