IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборна агитация видя в срещата с медиите Илия Лингорски

Русия няма да спечели от анексиране на Крим, смята бившият заместник-министър

08:32 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Bulgaria On Air</em></p>

снимка: Bulgaria On Air

БСП и ДПС се борят за избиратели за евровота чрез срещата си с медиите, каза в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air бившият заместник-министър на икономиката Илия Лингорски.

„Сергей Станишев и Лютви Местан говореха за това как ще се явят на изборите за Европейски парламент. Ако искаме да разберем какви са реалните намерения на управляващите, трябва да се вслушаме в думите на премиера, тъй като той не е лидер на политическа партия и не гони резултати през пролетта”, заяви икономистът.

Избягването на темата за реформите е характерно не само за БСП и ДПС, но и за всички останали политически субекти, които ще вземат участие на изборите през май, посочи той.

„Това се наблюдава не само в България, но и в Европа като цяло. Лошото е, че не виждаме политическият елит да се бори за гласовете на младите хора у нас. Политическите сили са наясно, че демографската тенденция е към застаряване и се ориентират към този социален слой, който освен това показва и по-висока избирателна активност”, каза Лингорски.

Позицията на управляващите и опозицията относно ситуацията в Украйна също не се различава съществено, смята бившият заместник-министър.

„Против ценностната система на българите е да застанем срещу Русия. Затова и сега, като част от противоположния лагер, бивайки член на ЕС, ние предпочитаме да се снишим и да видим какво ще стане”.

Русия се управлява чрез демонстриране на силата на властта, не чрез върховенството на закона и демократичните ценности. Затова за Путин е важно да покаже своята мощ във външнополитически план. Но Москва няма да спечели от анексиране на Крим, тъй като там има двумилионно руско население и при изваждането му от рамките на Украйна нито един про-руски президент няма да спечели избори, смята Лингорски.

„За референдум в присъствието на руски войски украинците могат да погледнат България през 46-та година и последствията за следващите 50 години”, бе лаконичният коментар на финансистът относно предстоящият референдум в Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още