IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна прекрати плащанията за руски газ

Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа, твърди шефът на "Нафтогаз"

20:21 | 12.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна прекрати плащанията за руски газ

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" е преустановила плащанията на газа от Русия, докато приключат преговорите между двете страни за цената на суровината, съобщи изпълнителният директор на компанията Андрий Коболев, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че по-рано този месец руският газов концерн "Газпром" удвои цената на газа за украинските консуматори от 268 на 485 долара за 1000 куб. м.

"Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа на нивата от първото тримесечие", казва междувременно Коболев в интервю за седмичника "Зеркало недели". „Не виждаме причина за ревизиране на цената. Смятаме, че цена от около 500 долара е непазарна, несправедлива и неприемлива. Поради това спираме плащанията за периода на преговорите", допълни той. 

Междувременно в интервю за германското издание Börsenzeitung украинският министър на енергетиката Юри Продан заяви, че Русия е обявила "икономическа война на Украйна". Спиране на газовите доставки от Русия става все по-вероятно, заяви още Продан.

Украйна получава около половината от газа си от Русия, а голяма част от газа за Европа от Русия минава през Украйна.

Високият дълг, който може да доведе до намаляване на доставките към Украйна, повиши и притесненията за повторение на "газовите войни", до които се стигна преди три години заради спорове между Киев и Москва. Това доведе до намалени доставки за Западна Европа, припомня Ройтерс.

Повторение на ситуацията може да навреди и на Русия, чиито приходи в голяма степен зависят от износа на газ към Европа.

Припомняме, че във вторник руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да спре газовите доставки за Украйна, застрашавайки потенциално и европейските доставки. Заради натрупаните задължения „Газпром” ще активира клауза в договора си с Украйна и ще поиска предплащане на доставките на газ. Ако има нарушения на условията на плащанията, то и руската газова компания ще спре доставките – напълно или частично, допълни Путин. 

След това обаче той се отметна от заплахата си. "Искам да кажа отново - не възнамеряваме и не планираме да спрем газа", заяви в петък той. 

Междувременно Киев се опитва да се застрахова, като преговаря за доставки с базирания в Есен германски концерн RWE и с френския GDF. 

Междувременно административните сгради в източния украински град Славянск са били завзети от представители на движението "Народно опълчение на Донбас", което е против новата власт в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на кметицата на Славянск Неля Штепа.

"Беше ми обяснено, че тези хора са от Донецкото областно народно опълчение. Казаха ми, че са против властта в Киев. С тях се водят преговори", каза кметицата.

През нощта в Славянск беше превзета и сградата на милицията. ИТАР-ТАСС посочи, че над сградата е издигнат националният флаг на Русия. 

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който по-рано съобщи, че въоръжени лица са превзели сградата на милицията в Славянск, заяви, че реакцията ще бъде жестока. Във Facebook той написа, че в Славянск са изпратени спецчастите. Търпимостта към терористите с оръжие ще бъде нулева, заяви Аваков.

Прессекретарят на управлението на МВР в Донецка област Игор Демин заяви пред украинска телевизия, че в завзетата сграда на милицията в Славянск се намират 15-20 въоръжени неизвестни лица. По думите му засега тези хора не са поставили искания. В сградата на милицията са останали само служителите от дежурната част, останалите са били пуснати по домовете им. Демин отбеляза, че правоохранителните органи се опитват да установят причините и целите на превземането на сградата.

Протестиращите, които са окупирали административни сгради в град Славянск, в Донецка област, започнаха да издигат по улиците на града барикади от гуми, торби с пясък и дървени дъски, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии. 

Междувременно беше съобщено, че в град Красний Лиман в Донецка област неизвестни лица са превзели сградата на районното управление на милицията. Около 20 души са влезли в зданието.

Десетки хора проникнаха през изминалата нощ в областната прокуратура на Донецк, но по-късно напуснаха зданието след намесата на органите на реда, посочва ИТАР-ТАСС.

Във връзка с последните събития МВР на Украйна предупреди, че правоохранителните органи ще реагират твърдо на опитите за дестабилизация на ситуацията, особено в източната част на страната, посочва Lenta.ru, цитирана от Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
А тия дето не забравят да сложат пред името на Путин "дикататор" са си чисти популисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
'Cos the Winter is Coming ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
And All Men Must Die :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
drunklol6
преди 10 години
Така е, но едно е да имаш няколко месеца, за да търсиш решение, друго е да нямаш никакво време, защото зимата е студена и газът ти е нужен сега.___For the night is dark and full of terrors :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Прочее, и да не бяха го предали: Та, никой не е стреляб по тях, в Крим самото население /"някакъв референдум", 97+ %, в АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА, тоест, с парламент дори / пожела да се присъедини. Да не бяха си душили регионите. Затова, май най-добре цялата Украйна да се присъедини. И в Русия украинският да стане равноправен на руския. Тъкмо, ОФИЦИАЛНО, ще го проговорят още 20-50 милиона души, ако толкова националистите мечтаят да са СИЛА. Щото сега са пародия. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
дЪли ? Ама кой, освен него, успя да изправи тази страна в ТАКАВА обстановка? Или ще кажеш, че - видите ли - и това е в потока на "международното положение"? Сигурно, в тези думи би имало и нещо вярно. Факт е, обаче, че Русия е от тези, които правят същото това положение, а не само да вървят по течението. Ще ги озори руснаците. Ала сега имат страхотния шанс да се изтеглят за косите като оня същия Мюнхаузен. Докато Украйна повтаря нашия път, набутва се в камарата и току делегира на останалите пълномощия, а после се чуди, що и погазили суверенитета. Защо си предадоха ядреното оръжие, щото някой им го поискал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 19
MZ/X
преди 10 години
Ако руснаците спрат и сега газта, това ще е началото на краят на руската икономика. До сега само се говореше за алтернативи на руския газ, но никой не искаше да инвестира в такава посока. Вземе ли се решение на ниво ЕС пари бързо ще се намерят...Диктаторите като Путин рядко имат дългосрочна визия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Така е, но едно е да имаш няколко месеца, за да търсиш решение, друго е да нямаш никакво време, защото зимата е студена и газът ти е нужен сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
То лятото сега ще мине, а украинската криза тепърва ще се разраства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Rumen_
преди 10 години
Добре, че поне лятото идва. Спирането на газа посред зима щеше да е доста по-неприятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още