IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна прекрати плащанията за руски газ

Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа, твърди шефът на "Нафтогаз"

20:21 | 12.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна прекрати плащанията за руски газ

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" е преустановила плащанията на газа от Русия, докато приключат преговорите между двете страни за цената на суровината, съобщи изпълнителният директор на компанията Андрий Коболев, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че по-рано този месец руският газов концерн "Газпром" удвои цената на газа за украинските консуматори от 268 на 485 долара за 1000 куб. м.

"Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа на нивата от първото тримесечие", казва междувременно Коболев в интервю за седмичника "Зеркало недели". „Не виждаме причина за ревизиране на цената. Смятаме, че цена от около 500 долара е непазарна, несправедлива и неприемлива. Поради това спираме плащанията за периода на преговорите", допълни той. 

Междувременно в интервю за германското издание Börsenzeitung украинският министър на енергетиката Юри Продан заяви, че Русия е обявила "икономическа война на Украйна". Спиране на газовите доставки от Русия става все по-вероятно, заяви още Продан.

Украйна получава около половината от газа си от Русия, а голяма част от газа за Европа от Русия минава през Украйна.

Високият дълг, който може да доведе до намаляване на доставките към Украйна, повиши и притесненията за повторение на "газовите войни", до които се стигна преди три години заради спорове между Киев и Москва. Това доведе до намалени доставки за Западна Европа, припомня Ройтерс.

Повторение на ситуацията може да навреди и на Русия, чиито приходи в голяма степен зависят от износа на газ към Европа.

Припомняме, че във вторник руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да спре газовите доставки за Украйна, застрашавайки потенциално и европейските доставки. Заради натрупаните задължения „Газпром” ще активира клауза в договора си с Украйна и ще поиска предплащане на доставките на газ. Ако има нарушения на условията на плащанията, то и руската газова компания ще спре доставките – напълно или частично, допълни Путин. 

След това обаче той се отметна от заплахата си. "Искам да кажа отново - не възнамеряваме и не планираме да спрем газа", заяви в петък той. 

Междувременно Киев се опитва да се застрахова, като преговаря за доставки с базирания в Есен германски концерн RWE и с френския GDF. 

Междувременно административните сгради в източния украински град Славянск са били завзети от представители на движението "Народно опълчение на Донбас", което е против новата власт в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на кметицата на Славянск Неля Штепа.

"Беше ми обяснено, че тези хора са от Донецкото областно народно опълчение. Казаха ми, че са против властта в Киев. С тях се водят преговори", каза кметицата.

През нощта в Славянск беше превзета и сградата на милицията. ИТАР-ТАСС посочи, че над сградата е издигнат националният флаг на Русия. 

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който по-рано съобщи, че въоръжени лица са превзели сградата на милицията в Славянск, заяви, че реакцията ще бъде жестока. Във Facebook той написа, че в Славянск са изпратени спецчастите. Търпимостта към терористите с оръжие ще бъде нулева, заяви Аваков.

Прессекретарят на управлението на МВР в Донецка област Игор Демин заяви пред украинска телевизия, че в завзетата сграда на милицията в Славянск се намират 15-20 въоръжени неизвестни лица. По думите му засега тези хора не са поставили искания. В сградата на милицията са останали само служителите от дежурната част, останалите са били пуснати по домовете им. Демин отбеляза, че правоохранителните органи се опитват да установят причините и целите на превземането на сградата.

Протестиращите, които са окупирали административни сгради в град Славянск, в Донецка област, започнаха да издигат по улиците на града барикади от гуми, торби с пясък и дървени дъски, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии. 

Междувременно беше съобщено, че в град Красний Лиман в Донецка област неизвестни лица са превзели сградата на районното управление на милицията. Около 20 души са влезли в зданието.

Десетки хора проникнаха през изминалата нощ в областната прокуратура на Донецк, но по-късно напуснаха зданието след намесата на органите на реда, посочва ИТАР-ТАСС.

Във връзка с последните събития МВР на Украйна предупреди, че правоохранителните органи ще реагират твърдо на опитите за дестабилизация на ситуацията, особено в източната част на страната, посочва Lenta.ru, цитирана от Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
vidin
преди 10 години
Още преди три години България трябваше да реши кой ще е втория доставчик на газ. Само ни баламосват с разни варианти. Ама като не действат, като нищо ще се повтори спирането на газ от Украйна, но този път за подълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Прекратили са, щото немат пукната стотинка! Не са си платили още газа дето беше по тънката тарифа, щото нито янките, нито големите френдове от ЕС бързат да дават кинти, а посранците в Киев са се разпасали гвардия да екипират, на американски наемници плащат...На мен ми мирише, че в един момент на военните и полицайчетата ще им прекипи и ще изметат тази пасмина от Киев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още