IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на нерви след телефонния разговор между Обама и Путин

Поредният кръг санкции ще зависи много от резултата от срещата в Женева в четвъртък

11:37 | 15.04.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. Снимка: Ройтерс

С концентрирана власт Съединените американски щати се опитват да принудят Русия да не се намесва във все по-нестабилната източна част на Украйна. В телефонен разговор американският президент Барак Обама заяви на руския си колега Владимир Путин, че намирането на дипломатическо решение на кризата все още е възможно. Същевременно Обама предупреди Русия да не засилва допълнително напрежението.

Разговорът е бил по инициатива на американския президент, като така двамата лидери са говорили лично един с друг за първи път от анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия на 28 март, пише Wall Street Journal.

Според Белия дом Обама е отправил искане към Путин да призове проруските сили в източната част на Украйна да предадат оръжието си. „Всички нередовни войски в страната трябва да предадат оръжието си“, е подчертал американският президент. Путин трябва „да използва влиянието си върху въоръжените проруски групи, за да ги убеди да напуснат окупираните от тях сгради".

Високопоставен правителствен представител е заявил, че в разговора Обама ясно е дал да се разбере, че все още е възможно дипломатическо решение. Но все пак е добавил, че поведението на Русия не съответства на обещанията ѝ.

В телефонния разговор обаче Обама и Путин изглежда повече са лавирали между различията си, отколкото да са водили дискусия, насочена към намирането на решение.

Кремъл също обяви изказванията на Путин в телефонния разговор. Според Москва руският държавен глава е отхвърлил обвиненията на САЩ, че Русия е намесена в конфликта в съседната страна. Това са "спекулации въз основа на неоснователни информации". Путин е помолил Обама да направи всичко, за да се предотврати използването на насилие и кръвопролития в Украйна. Той е призовал за подновяване на преговорите, в които да участват основните политически играчи и представители от регионите.

САЩ и други западни страни обвиняват Русия, че разполага войски в източната част на Украйна по същия начин, както е станало и при намесата в Крим, за да се подготви за отделяне на региона.

Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 16
kane
преди 10 години
Просто примката на фашистите се затяга все повече около вратта на Русияи това ще е дотогава докато Мавзулеят на Чевения площад бъде сринат, за да не би слуайно някой да помни идеите и социализма та да не би да ги последва случаноОчаквам руснаците да направят това което са правели винаги в историята си - да защитават православието и социалистическите ценности до края. Пък ако ще да е края... той така или иначе ще настъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Изборът на украинците би трябвало да бъде да могат да участват в честни и демократични избори, а не чужда държава да им анексира територии от държавата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 18
MZ/X
преди 10 години
Малее, колко опорни точки :) Тази вечер си заслужи заплатата :)Раздаването на пари от продажба на изчерпаеми природни ресурси е по скоро недалновидна от колкото добра политика. Цената на нефта се вдигна 10 пъти от 1998-*** година за сметка на държави, като България, които купуват енергийни ресурси за над 6 милиарда долара годишно, главно от Русия. Толкова е нашето дарение за руските пенсионери!Предотвратяването на американското нападение срещу армията на Асад до сега струва на сирийците 150 000 жертви и няколко милиона бежанци и краят на конфликта за сега не се вижда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 14
abdul
преди 10 години
Ся остава да кажеш и кой ти е новия дилър и ш *** спечелиш :-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 16
zaw12929
преди 10 години
Рязко се увеличиха и доходите на гражданите. Това се отрази най-вече върху строителството на жилища. Цяла Русия днес на практика е една огромна строителна площадка: от януари до септември 2007 г. са построени 375,9 хил. жилища с обща площ 34 млн. кв. метраЦиментовите заводи в Русия не успяват да задоволят търсенето и се налага внос на цимент от Китай.Преди Путин пенсиите бяха под екзистенц-минимума с около 25%, а през 90-те години и въобще не се изплащаха.Сега са с 50% над екзистенц-минимума и постоянно се увеличават.През 2000 г. средната заплата в Русия е била 2223 рубли (около 80 долара).Сега средната заплата в Русия е 19174 рубли (около 660 долара).Закупуването на домашни потребителски стоки за 10 години се увеличи 10 пъти. Броят на личните автомобили се увеличи 3 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 15
zaw12929
преди 10 години
Русофоби от Русия и България СА СТРЕСИРАНИ:- Русофоби от Русия и България СА СТРЕСИРАНИ:За 12 години Путин увеличи бюджета на Русия 22 пъти.Увеличи военните разходи 30 пъти.Увеличи брутния вътрешен продукт 12 пъти (по ниво на брутния вътрешен продукт Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света).Увеличи златно-валутните резерви на Русия 48 пъти.Върна 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3).Национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата.Вече пета година поред Русия заема 2-ро или 3-то място в света по износ на зърно (в момента САЩ са на 4-то място).Средната заплата в на държавните служители се увеличи 18,5 пъти. Средната пенсия се увеличи 14 пъти.Намаляването на населението спадна от 1,5 млн годишно през 1999 г. на 21 хил. през 2011 г. - тоест, 71,5 пъти.Забрани депутатите в Държавната дума да имат сметки в чужбина.Предотврати американското нападение срещу Сирия.Прекрати войната в Чечня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 17
abdul
преди 10 години
Може, може ей ся гледай и се учи. Щото сме в нато и ес, а не в там онуй недоносче как се казваше евранещоси... Ти що още не си отишъл в обетованата земя на изток от рая, а другарю? Там при демократичните славяни, да си избираш туй онуй... Ако изобщо те попитат разбира се. На *** скоро ще му извадят и най-острите зъбки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 16
serafima
преди 10 години
Толкова е прозрачно и тъпо! САЩ харчат от години 5 млрд. долара да размирят Украйна и навредят на Русия. Когато не им се получи, обявиха Русия за виновна и разбира се Путин. И сега, ако Путин не ги умири в равките на Украйна, ще излезе виновния??!!!! Какво правят американските кораби в Черно море? Защо нашите медии не коментират това, а само говорят за прелитащи самолети на Русия над Черно море? Това второто странно ли е? Защо никой от така наречените русофоби не коментира това? Нима населението в Украйна няма право на избор? Или ако изборът не съвпада с фашисти и олигарси недаконно застанали на власт, не е advanced в лисленето? Кой ви каза, че можете да налагате такива нагли повратни представи за човешки ценности, господа Хамериканци (и плахо европейци)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 12
samut
преди 10 години
Украйна не е държава, Украйна е територия. САЩ искат плацдарм под носа на Русия. Русия няма да го допусне. Кризата ще се задълбочава и е много вероятно да прерасне в гражданска война. Русия уж няма да помага на югоизтока, САЩ уж няма да помагат на Киев, но няма начин да не се стигне до ескалация на насилие. Основната причина тук не е управлението в Кремъл, а простият факт, че руснаците в Украйна не искат да живеят в антируска държава. Да, Украйна се превърна в явна антируска държава, с профашистко, антируско управление. Това си беше организиран /от САЩ/ преврат. Украинците първи биха 1 шамар на руснаците, а когато Русия им отвърна с Крим се разпищяха "Ама ти защо се биеш!" Да, ама боят още не е започнал, тепърва предстои. Руснаците са долни, злобни, отмъстителни ***. Още по-лошото е, че в ситуацията в Украйна са в силна позиция. Не виждам с какво и как ще им помогне САЩ, да не говорим за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 29
abdul
преди 10 години
Нещо много червени *** са се навъдили.. Не е добре работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още