IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на нерви след телефонния разговор между Обама и Путин

Поредният кръг санкции ще зависи много от резултата от срещата в Женева в четвъртък

11:37 | 15.04.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. Снимка: Ройтерс

С концентрирана власт Съединените американски щати се опитват да принудят Русия да не се намесва във все по-нестабилната източна част на Украйна. В телефонен разговор американският президент Барак Обама заяви на руския си колега Владимир Путин, че намирането на дипломатическо решение на кризата все още е възможно. Същевременно Обама предупреди Русия да не засилва допълнително напрежението.

Разговорът е бил по инициатива на американския президент, като така двамата лидери са говорили лично един с друг за първи път от анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия на 28 март, пише Wall Street Journal.

Според Белия дом Обама е отправил искане към Путин да призове проруските сили в източната част на Украйна да предадат оръжието си. „Всички нередовни войски в страната трябва да предадат оръжието си“, е подчертал американският президент. Путин трябва „да използва влиянието си върху въоръжените проруски групи, за да ги убеди да напуснат окупираните от тях сгради".

Високопоставен правителствен представител е заявил, че в разговора Обама ясно е дал да се разбере, че все още е възможно дипломатическо решение. Но все пак е добавил, че поведението на Русия не съответства на обещанията ѝ.

В телефонния разговор обаче Обама и Путин изглежда повече са лавирали между различията си, отколкото да са водили дискусия, насочена към намирането на решение.

Кремъл също обяви изказванията на Путин в телефонния разговор. Според Москва руският държавен глава е отхвърлил обвиненията на САЩ, че Русия е намесена в конфликта в съседната страна. Това са "спекулации въз основа на неоснователни информации". Путин е помолил Обама да направи всичко, за да се предотврати използването на насилие и кръвопролития в Украйна. Той е призовал за подновяване на преговорите, в които да участват основните политически играчи и представители от регионите.

САЩ и други западни страни обвиняват Русия, че разполага войски в източната част на Украйна по същия начин, както е станало и при намесата в Крим, за да се подготви за отделяне на региона.

Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 11
albobo76
преди 10 години
Обомба казал, че дипломатическо решение още било възможно, обаче в същото време изпраща военни кораби в Ч.море, нарушавайки спогодби между НАТО и Русия, прави "учения" в Балтийските държави, Румъния и България и праща шефа на ЦРУ в Украйна. Иначе Русия била агресорът. Както е казано в Библията - "По делата им ще ги познаете".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 13
Dimat
преди 10 години
N 5:Трудно може да се асимилира от нормален човек идиотизма,който си изказал,че "е нормална практика,да се месиш във вътрешните работи на една страна,щом не си я анексирал.Значи изпращането на войски в чужда страна и воюването на нейна територия,но без анексия е нещо съвсем "нормално".Така,както беше с Виетнам,Панама,Гранада,Афганистан, Ирак.Изпращаш войски,трепеш хора,поставяш на власт марионетно правителство и това всичко е съвсем нормално.Егати идиотизма,на едно извратено съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 40
MZ/X
преди 10 години
Има огромна разлика между това да се месиш във вътрешните работи на една държава и да анексираш територията и! Първото е нормална практика на всички велики сили в света, докато второто е прецедент, който не ставал от Втората Световна Война!Превратаджии са хора дошли на власт без избори, докато сегашните властимащи са избрани от мнозинството на законно избраните в украинския парламент депутати! Бунтовете за които говориш, щяха да са такива ако са организирани от цивилни, а не от служители на спецназ в униформи без обозначение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 34
melon
преди 10 години
Aйде рубладжиите да налазват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
abdul
преди 10 години
Говорили са си директно ? На какъв език ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още