IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство на Русия предупреждава за риск от рецесия

Увеличаването на правителствените разходи ще има положителен ефект върху икономиката, но само за една година, коментира анализатор от институцията

18:56 | 21.04.14 г. 3
Финансовото министерство на Русия предупреждава за риск от рецесия

Финансовото министерство на Русия не изключва възможността от техническа рецесия през "второто-третото тримесечие на годината", коментира пред журналисти директорът на дирекцията за дългосрочно стратегическо планиране към институцията Максим Орешкин, цитиран от ИТАР – ТАСС.

През първото тримесечие Русия отчете ръст на брутния вътрешен продукт от 0,8%. Сезонно изгладените данни пък показват, че руската икономика се е разширила само с 0,5 на сто.

„Това означава, че през второто-третото тримесечие ръстът ще бъде нулев или дори отрицателен”, коментира Орешкин.

Същевременно, при положение на рецесия, инфлацията може да започне да намалява и да достигне до ниво от около 6%. Очакваната инфлация през април ще бъде в рамките на 7,2%-7,3%, прогнозира още експертът. По негови изчисления през май-юни нивото ще бъде от 7,5 на сто. Официалната прогноза за тази година е за инфлация между 4,5% и 5,5%, припомни Орешкин и допълни, че се надява, че тази цел може да бъде изпълнена.

Финансовото министерство критикува и плановете за увеличаването на правителствените разходи и съответно – увеличение на бюджетния дефицит, предложени от Министерството на икономическото развитие.

„Смятаме, че ако сега увеличим бюджетния дефицит, то положителния ефект ще бъде само за първата година. През втората година ефектът ще бъде отрицателен”, коментира още Орешкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
светлото комунистическо бъдеще се отлага за след края хилядолетието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Не мое да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Добър ден та честтито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още