IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър трябва да изпълни три условия, за да получи следващия транш от помощта

Международните кредитори се фокусират върху оценката на процеса по преструктурирането на банките и мерките срещу прането на пари

16:11 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър трябва да изпълни три условия, за да получи следващия транш от помощта

Кредиторите на Кипър поставят три условия, които страната трябва да изпълни, за да бъде освободен петият транш от спасителната помощ, съобщава АП.

Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) настояват Никозия да приеме регулациите за бъдещия фискален съвет, да приеме законодателството за регулатора, който ще отговаря за закриването на проблемни банки, както и до края на май да представи пред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) какви мерки са предприети през последните шест месеца срещу прането на пари.

Исканията на „тройката“ кредитори ще бъдат обсъдени днес и утре от представителите на трите институции и финансовия министър Харис Георгиадис, в присъствието на управителя на централната банка Кристала Георгаджи.

Кипър получи 10 млрд. евро спасителна помощ през март миналата година, като пое ангажимент за реформа в банковия сектор, съкращения на разходите и вземане на мерки за увеличаване на приходите.

Делегацията на международните кредитори е в Кипър от 6 май, за да направи оценка на прогреса на страната по изпълнението на спасителната програма и консолидацията на бюджета.

Кипър вече премина успешно три подобни оценки. Докладите бяха изключително положителни, а Никозия пое ангажимент да се придържа към условията, заложени в спасителната програма, без значение колко непопулярни са мерките за затягането на коланите, които прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още