IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Лукойл се стопи с една трета

Отписвания и обезценяването на рублата понижиха финансовия резултат на втория по големина производител на петрол в Русия въпреки нарасналото производство

16:00 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Тримесечната печалба на Лукойл се стопи с една трета

Печалбата на Лукойл - вторият най-голям производител на петрол в Русия – за първото тримесечие на 2014 г. спадна с една трета въпреки нарасналото производство на нефт. Положителният финансов резултат на дружеството намаля заради извършени отписвания и обезценяването на рублата, пише MarketWatch.

За периода януари-март печалбата на Лукойл е 1,73 млрд. долара. За същия период на 2013 г. тя бе 2,59 млрд. долара. Резултатът се оказа под средната прогноза на 10-те анкетирани от Bloomberg експерти за 2,1 млрд. долара. Приходите от продажби нараснаха до 35,7 млрд. долара през първото тримесечие – или с 5,62% от 33,8 млрд. долара, реализирани година по-рано.

Резултатът се сви с 358 млн. долара заради прехвърлянето на 50-процентния дял на руския гигант в Caspian Investment Resources Ltd. на китайската Sinopec. От Лукойл разриват, че за продажбата на дела си са получили 1,2 млрд. долара.

Освен това обезценяването на рублата е стопило финансовия резултат. Само за първото тримесечие на годината заради кризата в Украйна руската валута изгуби 10% от стойността си. Загубата за Лукойл от неблагоприятните валутни разлики е 270 млн. долара.

Освен това бяха отписани 168 млн. долара, предназначени за проучвания в Африка. Лукойл продължава да инвестира в Ирак и Узбекистан. Въпреки незадоволителното представяне от дружеството споделят, че до този момент ситуацията в Украйна не е причинила загуби.

Производството на суров нефт се увеличи с 1,8% до 1,885 млн. барела на ден спрямо 1,85 млн. барела за първото тримесечие на миналата година. Предназначеният за продажба природен газ спадна с 4,4% до 5,03 млрд. кубични метра от 5,27 млрд. кубични метра преди това. Цената на урана пък се смъкна с 3,8% на годишна база.

По-рано тази седмица Лукойл и Газпром подписаха споразумение за стратегическо партньорство до края на 2024 г., по силата на което Лукойл ще получи достъп до системата за транспортиране на Газпром. През изминалите дни Лукойл постигна съгласие с френската енергийна компания Total за проучване на богатите на енергийни ресурси находища в Сибир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още