IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл продава свои активи в Казахстан на китайската Sinopec за 1,2 млрд. долара

Въпреки че руският петролен гигант продава част от активите си в бившата съветска република, той заздравява позициите в родната си страна

20:45 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукойл продава свои активи в Казахстан на китайската Sinopec за 1,2 млрд. долара

Руската петролна компания Лукойл е сключила сделка с China Petroleum & Chemical Corp. за продажбата на своите активи в техния съвместен джойнт венчър, базиран в Казахстан, за 1,2 млрд. долара, пише WBPOnline.

Китайският енергиен гигант, известен и като Sinopec, ще закупи половината от дела на Лукойл и ще придобие пълен контрол над Caspian Investment Resources. Дружеството притежава дялове в четири проекта в Казахстан за производство на въглеводород. Делът на Лукойл в съвместният джойнт венчър се оценява на 10,2 млн. барела петрол.

Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината, като получи и одобрението на регулаторните власти в Казахстан. Въпреки че руският петролен гигант продава част от активите си в бившата съветска република, той заздравява позициите в родната си страна.

Миналият месец Financial Times съобщи, че Лукойл води преговори с френската енергийна компания Total за създаването на джойнт венчър с цел проучване за наличието на шистови енергийни ресурси в Западен Сибир.

Всичко това се случва на фона на предупрежденията на Русия към Европа, че Москва може да ограничи взаимоотношенията си със Запада и да продава своите енeргийни ресурси на Китай, например, ако напрежението в Украйна ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още