IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас направи основен ремонт на кабинета на Гърция

Осем досегашни министри останаха извън новия правителствен екип

17:52 | 10.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Самарас направи основен ремонт на кабинета на Гърция

Гръцкият премиер Андонис Самарас извърши ремонт на кабинета с доста обрати и изненади. Цели осем министри останаха извън правителствения екип, но в него има 17 нови лица. Новият кабинет следва съотношението 2:1 – двама представители на управляващата Нова демокрация и един от ПАСОК.

Икономистът Гикас Хардувелис ще бъде новият министър на финансите на Гърция, съобщава Ройтерс. Той заменя на поста Янис Стурнарас, който успя да насочи гръцката икономика по пътя към икономическото възстановяване, след като средиземноморската страна бе на крачка от излизане от еврозоната през 2012 г.

Хардувелис, който е професор по финанси и банково дело в Пирейския университет и главен икономист на Eurobank, бе съветник на Лукас Пападимос по време на мандата му като министър-председател, припомня агенцията.

Очаква се Стурнарас да заеме поста на гуверньор на Гръцката централна банка. Той ще замени досегашния управител Георгиос Провопулос, чийто мандат изтича по-късно този месец.

За първи път поста на правителствен говорител ще бъде зает от жена – София Волтепси. Нови министри ще има също в Министерството на вътрешните работи – Аргирис Динопулос, на културата – Костас Тасулас, на здравеопазването – Макис Воридис.

Министерството за защита на гражданите ще бъде ръководено от Василис Кикилиас, докато ведомството за Македония и Тракия ще бъде оглавено от Йоргос Орфанос. Никос Дендиас пък ще бъде преместен от Министерството на обществения ред в Министерството на развитието.

Новият състав на гръцкия коалиционен кабинет положи клетва днес пред президента на средиземноморската страна Каролос Папуляс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Не че нещо - но каква е разликата между Министерство на вътрешните работи и Министерство на обществения ред? А с какво се занимава Министерството за Македония и Тракия? Тук на Балканите наистина понякога къртим с раздутата си администрация, както и с неспирната си комплексарщина и мегаломанщина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още