IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вероятно няма да увеличи санкциите срещу Русия

В момента сме по-фокусирани над мирния план, прекратяването на огъня и диалога между заинтересованите страни, твърди дипломат

18:00 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин (вдясно) и премиерът Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин (вдясно) и премиерът Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз вероятно няма да гласуват за въвеждането на по-строги санкции срещу Русия по време на срещата си в четвъртък и петък, твърди Wall Street Journal, като се позовава на представител на ЕК. По-скоро е вероятно те да се застъпят за продължаване на започналия диалог между Киев, Москва и сепаратистите в източната част на Украйна.

„ЕС е подготвен и готов да наложи третия етап на санкциите", заяви представител на ЕС, който е помолил да не бъде назован. „Но в момента ние сме по-фокусирани над мирния план, прекратяването на огъня и диалога между заинтересованите страни".

Независимо от това Германия продължава да засилва натиска – във вторник говорителят на правителството Щефан Зайберт заяви, че Берлин очакват от Путин дела, а не думи. „Преди всичко сега от Русия зависи да осребри влиянието си върху сепаратистите, за да спазват и те настоящото прекратяване на огъня". 

В понеделник и вторник се появиха допълнителни признаци на облекчаване на кризата в Украйна. В първия ден на новата седмица проруските сепаратисти заявиха, че ще се съобразят с едностранно обявеното от правителството в Киев примирие до края на седмицата. Примирието се счита за първа стъпка към евентуални мирни преговори между правителството на новия украински президент Петро Порошенко и сепаратистите.

Във вторник и Русия показа, че е заинтересувана от деескалация на военното напрежение в източната част на съседната страна. Малко преди заминаването си на държавно посещение в Австрия президентът Владимир Путин е предложил на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, да отмени постановлението за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна. Официално Путин никога не се е възползвал от пълномощията. Но Русия изпрати десетки хиляди войници към границата с Украйна и така изостри допълнително напрежението в региона. Това бе и причината, поради която САЩ и Европейският съюз наложиха няколко кръга от санкции срещу Русия.

Порошенко приветства обявеното днес намерение на Русия да отмени парламентарната резолюция, разрешаваща военна интервенция в Украйна, като "първа практическа стъпка" на Кремъл към уреждане на кризата в размирната източна част на страната.

Очевидно натискът от последните дни вече дава резултат в навечерието на срещата на европейските лидери, пише още WSJ. През последните дни Германия и някои други западни страни упражниха натиск над Путин и сигнализираха, че са готови за налагане на по-строги санкции. Въпреки това не бе ясно дали всички 28 държави-членки на ЕС ще застанат зад налагане на такива санкции. В неделя Меркел и френският президент Франсоа Оланд заплашиха в телефонен разговор Путин с нови санкции, ако Русия не допринесе за деескалация на напрежението. Само ден по-късно се стигна до обявеното до края на седмицата примирие. 

Също в понеделник и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев, за да се срещне с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са посредници в преговорите между двете въвлечени в конфликта страни. Във вторник Щайнмайер планира среща с Порошенко, както и с Ринат Ахметов, най-влиятелния бизнесмен в Източна Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още