IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще внася млечни продукти от Турция

Южната ни съседка очаква износът ѝ на плодове и зеленчуци към Русия да се удвои

15:57 | 26.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия ще внася млечни продукти от Турция

Русия ще внася млечни продукти от три турски фирми, обяви Ветеринарната и фитосанитарна служба на страната.

Турският внос ще замести продуктите от Европейския съюз и САЩ, върху които Москва наложи ембарго в отговор на западните санкции, пише WBP Online. Забраната се отнася за плодове, зеленчуци, ядки, месо, риба и млечни продукти на стойност около 9 млрд. долара от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

Ветеринарната и фитосанитарна служба на Русия обяви на уебсайта си, че ще приема млечни продукти от компаниите Pinar Sut, Unilever Sanayi Ve Ticaret Turk Anonim Sirketi и Aynes Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi от 22 август.

Турция очаква размерът на износа ѝ на плодове и зеленчуци към Русия да се удвои. Страната е петият по големина износител на земеделска продукция за Русия, като продажбите възлизат на 1,68 млрд. долара през миналата година.

Акциите на една от одобрените компании – Pinar Sut, поскъпват със 7,9% до 1,6 турски лири за брой в Истанбул след новината, като първи знак, че Турция извлича ползи от руските санкции.

Бразилия и други латиноамерикански страни също са сред вероятните печеливши от търговската война между Запада и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Доколкото си спомням руснаците бяха обявили кръстоносен православен поход срещу ГМО но изглежда вече не е проблем да внасят хранителни продукти от страна в която ГМО продукти и култури са разрешени и се радват на голяма свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още