IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огънят в Източна Украйна може да бъде прекратен в петък

Порошенко обвързва това с провеждането на среща между Украйна, Русия и ОССЕ, а сепаратистите - с подписването на план за мирно регулиране на конфликта

17:09 | 04.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Огънят в Източна Украйна може да бъде прекратен в петък

Украинският президент Петро Порошенко ще нареди на украинските въоръжени сили да прекратят огъня срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна в петък, съобщава CNBC. По този начин ще бъде открит пътят към налагането в страната на мирен план стъпка по стъпка, каза президентът.

Той уточни, че прекратяването на военните действия ще зависи от провеждането на планираната за петък среща в Минск между дипломатически представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„В 14:00 ч. местно време, при положение че срещата в Минск се състои, ще заповядам на Генералния щаб да установи прекратяване на огъня и се надявам, че прилагането на плана за мир ще започне още утре“, каза Порошенко по време на срещата на НАТО в Уелс.

Междувременно бунтовниците в Източна Украйна също обявиха готовност за спиране на военните действия в петък, съобщава Нова телевизия, цитирайки РИА "Новости".

"Готови сме на 5 септември в 15:00 часа да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта", обявиха лидерите на Донецката и Луганската народни републики.

По-рано през деня офицер на НАТО, цириран от Ройтерс, заяви, че в Украйна има няколко хиляди войници и стотици танкове и бронирани автомобили. Той допълни, че около 20 хил. руски военни се намират в близост до руско-украинската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
Тоя дали си верва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още