IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО няма да действа в конфликтни точки без местни партньори

Няма планове да се предоставят оръжия на украинското правителство, коментира премиерът на Великобритания Дейвид Камерън

13:06 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
НАТО няма да действа в конфликтни точки без местни партньори

НАТО няма да предприеме военни действия в конфликтните региони в Близкия изток и Украйна без координация и сътрудничество с местни партньори, които участват в сраженията. Това коментира британският премиер Дейвид Камерън на срещата на върха на Алианса, която се провежда в Уелс в момента, съобщава FT.

Министър-председателят на Великобритания подчерта, че е "важно да се научат уроците от миналото", когато се работи за справяне с агресията на екстремистите в Ирак и Сирия и източната част на Украйна.

Обществената подкрепа във Великобритания за военна интервенция срещу бойците от “Ислямска държава” се увеличава до 47 на сто, докато 31 на сто от британците са против. Това показват данните от анкета, проведена по поръчка на британския вестник Sun.

Натискът върху Камерън да действа се засили, след като във видеото с обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф се посочва, че следващата жертва на джихадистите ще е британски гражданин. Видеото с екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули пък доведе до предположенията, че екзекуторът му е бил британец – един от хилядите чуждестранни екстремисти, които се предполага, че са се влели в редиците на “Ислямска държава”.

Хуманитарна помощ и предоставянето на оръжия за Ирак и кюрдите са допълнителните мерки, които западните лидери предприеха на този етап.

Камерън отказва да коментира режима на Башар Асад в Сирия. "Сирия е част от проблема, а не част от решението. В миналото принципът, че врагът на моя враг е мой приятел е довел до много политически капани”, лаконичен е той.

Що се отнася до Украйна – другата “гореща” тема за съюзниците от Алианса, Камерън заяви, че няма планове да се предоставят оръжия на украинското правителство. “Не мисля, че трябва да ги въоръжаваме директно. Трябва да търсим деескалация на напрежението в Украйна, а не да насърчаваме ескалация”, посочва той.

Камерън заявява също така, че е готов да засили икономическите и политически санкции срещу Москва заради разполагането на войски в Източна Украйна и въоръжаването, обучението и финансирането на сепаратистите. "Това, което Русия трябва да разбере, е, че ако продължи с този подход, напрежението ще се засили”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още