IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО е изправена пред сериозно изпитание

За последните пет години Русия увеличи военните си разходи с 50%, докато Алиансът ги сви с 20%

08:08 | 03.09.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. <em>Снимки: НАТО</em></p>

На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. Снимки: НАТО

Отношенията между Москва и Киев продължават да се влошават, надеждите за намиране на дипломатическо решение се смаляват, а Украйна задвижи междувременно план за присъединяването си към НАТО, което от своя страна не се харесва на Русия.

Настоящата криза отразява централните проблеми пред членовете на НАТО, с които те трябва да се занимаят на срещата си на върха. А именно ще бъде ли принуден Алиансът от повишената агресия от страна на Русия да увеличи разходите си за сигурност?

„Ако една страна е зависима от НАТО като един вид застраховка за сигурността си, тогава ще трябва да плати застрахователната премия за тази защита", казва Дъглас Лют, посланик на САЩ в НАТО, цитиран от Wall Street Journal.

Американците се оплакват от известно време, че им се налага да плащат голяма част от сметката, за да защитават своите съюзници в Европа. На Съединените щати се падат около 73 на сто от годишните военни разходи на страните от Алианса в размер на около 1 трлн. долара. А някои американски политици не искат вече страната им да участва в тази игра. Те настояват за по-голямо участие на други страни, особено в контекста на обновената заплаха от страна на Русия.

Предвид последните развития генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди тази "сериозна ескалация" и отхвърли - както той ги нарича - "празните опровергавания"  на Москва. 

В петък пък Украйна реши да възобнови преговорите за членство в НАТО. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че неговото правителство ще представи законопроект за "край на статута на необвързаност и ще поеме по пътя към членство в НАТО". НАТО от своя страна заяви, че тя уважава това решение, обаче е възможно от подаването на искане за членство до реалното членство да минат няколко години.

Когато НАТО се събере в Уелс в четвъртък и петък, президентът на САЩ Барак Обама и 27-те съюзнически лидери ще трябва да обсъдят стратегии за Украйна, Афганистан и други страни в криза. Вторият ден ще бъде посветен на завършване на споразумението за по-високи военни разходи. Какви точно бюджетни натоварвания ще имат  индивидуалните членки, вероятно ще бъде най-горещо дискутираният въпрос.

Предстоящата среща се считаше за особено важна още преди избухването на конфликта в Украйна. Основаният през 1949 г. Алианс в продължение на 40 години се бореше срещу заплахата от това съветските танкове да не се затъркалят към Западна Европа. От края на Студената война Алиансът проведе мисии на Балканите и в Афганистан. През миналата година, когато мисията в Афганистан бавно заглъхна, а Русия все по-често се възприемаше като съюзник, в рамките на НАТО започна да се търси ново целеполагане.

Но сега Путин задуши тези обсъждания в зародиш. На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. Русия, която междувременно се разглеждаше като партньор, се превърна отново в заплаха.

„Това е един от четирите или петте най-критични моменти в историята на съюза", заяви Никълъс Бърнс, посланик на САЩ в НАТО от 2001 г. до 2005 г. „Путин отново раздели Европа".

Западните военни лидери бяха хванати неподготвени, когато в рамките на 72 часа Русия нахлу с голям брой войници на Кримския полуостров. За сравнение, на силите за бързо реагиране на НАТО (NRF) може да им отнеме до 30 дни, докато са готови за акция. Досега те бяха използвани само веднъж - след земетресението през 2005 г. в Пакистан. „Всички са единодушни, че това вече не е подходящ метод", казва водещ западен дипломат.

Лидерите на НАТО ще одобрят на заседанието си създаването на нови сили за бързо реагиране.  Новото специално звено за бързо реагиране би могло да бъде от около 3 до 5 хил. войници, които да достигат до мястото на кризата за срок от до 2 дни. 

Също така на Изток следва да бъде създаден един постоянен команден център -  по възможност в Шчечин, Полша. Очаква се, че страните членки на НАТО ще извършат военни учения близо до Русия. Това трябва да  гарантира, че ако Москва отново предприеме инвазия с 40 000 войници, този път НАТО ще е готова.

„Една армия премина през международно призната граница и анексира част от независима държава“, заяви наскоро в интервю американският генерал Филип Брийдлав, новият върховен главнокомандващ силите на НАТО. „Ние трябва да сме в състояние в бъдеще да реагираме на това“, казва той. 

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 31 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
Днес е 6-ти Септември,една велика дата за нас,българите,а никой не я споменава по форумите.Всички сте захапали стръвно,стръвта подхвърлена ви от кукловодите.А днес е ЕДНА ВЕЛИКА ДАТА ЗА НАС,БЪЛГАРИТЕ,ПЛОД НА УСИЛИЯТА САМО НА БЪЛГАРИ.СПОМНЕТЕ СИ ЗА ТОВА ВЕЛИКО САМО НАШЕ ДЕЛО.ТО НИ Е КРАЙНО НЕОБХОДИМО СЕГА,КОГАТ САМИ ОЧЕРТАХМЕ КРАЯ НА ДЪРЖАВАТА СИ.А сега си спомнете,какво стана с Крим.Стана това,което стана и с Източна Румелия,при това много по-демократично,чрез референдум.Американските *** вият от злоба срещу присъединяването на Крим към Русия,което на практика означава да очернят и делото СЪЕДИНЕНИЕ.Това могат да направят само отявлени предатели и чужди блюдолизци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 22 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Е то се вижда, но нали трябва да се изкарат едни пари от данакоплатците! Няма опасност и конфликти, няма и пари и повод НАТО да съществува. Е като няма ще се създадат и всичко ще е ОК.:) Ако трябва собствени граждани ще избият /падащи самолети съборени билдинги и.тн./ и пак ще натаманят нещата. Враг винаги ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 18 rate down comment 3
citizen_bg
преди 9 години
Шшшшт! Тихо! Оставете спящите да спят и да сънуват сладки сънища за зелените морави и щастливия живот на пасящите по тях! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 24
Tony
преди 9 години
Най-големият проблем на НАТО е кремълската мафия в бг. - герб, бсп, дпс, атака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 16 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
И пак бла-бла-бла... ! Догадки, предположения, размишления.... "Празни мисли на един празен човек" - имаше такава книга по онова време - чел ли си я? Комунистите и такива книги издаваха едно време... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 27
Спящият бик
преди 9 години
Има само един начин да си живял по същото време и на същото място като мен, а сега да продължаваш с апологията на Путинския режим - бил си най-обикновена червена номенклатура и сега те гони носталгията. Не Евразийски - Съветски съюз ви се привижда, ама през крив макарон! "Световната революция", която не успяхте да направите в силите си, сега вече е само мираж и старчески бълнувания! За жалост, агонизирайки, тоталитарни режими като руския могат да направят много поразии с исторически последици. Много хора могат да загинат, докато се тътрите на последната си "Катюша", представяйки си, че това е едновремешният казачок. Попитай за това руския Комитет на войнишките майки - те знаят за какво става дума, товарищ Mavi Goz!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
така е, ама пусто - всеки човек със слабостите си ... аз съм най-чувствителен да ме докачат на астрална тема ... от коя планета съм бил .. айде-де ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 32 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Остави го - той ще ни тества дали можело с нас да се дискутира! Все едно да дискутираш с Ройтерс или Джен Псаки - за какво ми е някой да ми ги превежда на български? Аз си ги слушам в оригинал!Тези хлапета не могат да разберат, че хора като мен са живяли при комунизма и са израбтили убийствен антиген, направо броня срещу промиване на мозъци и пропаганда, затова им е чудно, че реагираме на откровените, нагли лъжи на западната пропаганда! Това при мен е инстинкт - да познавам кога ме лъжат медии и политици, защото съм отгледан цял живот в лъжа и я надушвам!Друг е въпросът, ако някаква лъжа те устройва, харесва ти и искаш да я поддържаш - тогава е друга бира! Тогава Крим е анексиран, а руснаците са фашистки окупатори! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Бла-бла-бла... На вашата планета поради всеобщото благоденствие и безгрижие явно си пълните времето с припяване на мантри и празни приказки... хехе!Когато и ако руснаците по нашето море се почувстват застрашени, особено ако някой постъпи с тях така, както демократите от Десен сектор в Одеса, тогава тежко ни на нас, без значение дали Путин ще изпрати войски! Това ще значи, че ние яко сме се ***^бали сами и нищо добро не ни чака! А аз дали ще бъда опълченец... вече съм стар, но срещу нацисти и фашисти няма да се замисля да застана, без значене от каква националност са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 26 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
" ... хора като теб оправдават нахлуването в независима държава ..."------------------Точно си идваме на думата : хора като мен, абсолютно нищо подобно не са оправдали, може да се върнеш малко по-назад и да прочетеш отново: изложил съм известната ми фактология и обективните причинно-следствени връзки, които съм наблюдавал в събитията. Но след като толкова упорито се стремиш да пренесеш дебата от плоскостта на обективно наблюдаваните закономерности, в тази на моралните императиви, ще бъдеш ли така любезен да обясниш, къде беше при всички, по-долу изброени случаи на военна агресия и нарушаване на държавен суверенитет от страна на БигБрадър? И ли ти си от планетата на която, морала започва от момента в , който ти е удобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още