IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО е изправена пред сериозно изпитание

За последните пет години Русия увеличи военните си разходи с 50%, докато Алиансът ги сви с 20%

08:08 | 03.09.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. <em>Снимки: НАТО</em></p>

На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. Снимки: НАТО

Отношенията между Москва и Киев продължават да се влошават, надеждите за намиране на дипломатическо решение се смаляват, а Украйна задвижи междувременно план за присъединяването си към НАТО, което от своя страна не се харесва на Русия.

Настоящата криза отразява централните проблеми пред членовете на НАТО, с които те трябва да се занимаят на срещата си на върха. А именно ще бъде ли принуден Алиансът от повишената агресия от страна на Русия да увеличи разходите си за сигурност?

„Ако една страна е зависима от НАТО като един вид застраховка за сигурността си, тогава ще трябва да плати застрахователната премия за тази защита", казва Дъглас Лют, посланик на САЩ в НАТО, цитиран от Wall Street Journal.

Американците се оплакват от известно време, че им се налага да плащат голяма част от сметката, за да защитават своите съюзници в Европа. На Съединените щати се падат около 73 на сто от годишните военни разходи на страните от Алианса в размер на около 1 трлн. долара. А някои американски политици не искат вече страната им да участва в тази игра. Те настояват за по-голямо участие на други страни, особено в контекста на обновената заплаха от страна на Русия.

Предвид последните развития генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди тази "сериозна ескалация" и отхвърли - както той ги нарича - "празните опровергавания"  на Москва. 

В петък пък Украйна реши да възобнови преговорите за членство в НАТО. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че неговото правителство ще представи законопроект за "край на статута на необвързаност и ще поеме по пътя към членство в НАТО". НАТО от своя страна заяви, че тя уважава това решение, обаче е възможно от подаването на искане за членство до реалното членство да минат няколко години.

Когато НАТО се събере в Уелс в четвъртък и петък, президентът на САЩ Барак Обама и 27-те съюзнически лидери ще трябва да обсъдят стратегии за Украйна, Афганистан и други страни в криза. Вторият ден ще бъде посветен на завършване на споразумението за по-високи военни разходи. Какви точно бюджетни натоварвания ще имат  индивидуалните членки, вероятно ще бъде най-горещо дискутираният въпрос.

Предстоящата среща се считаше за особено важна още преди избухването на конфликта в Украйна. Основаният през 1949 г. Алианс в продължение на 40 години се бореше срещу заплахата от това съветските танкове да не се затъркалят към Западна Европа. От края на Студената война Алиансът проведе мисии на Балканите и в Афганистан. През миналата година, когато мисията в Афганистан бавно заглъхна, а Русия все по-често се възприемаше като съюзник, в рамките на НАТО започна да се търси ново целеполагане.

Но сега Путин задуши тези обсъждания в зародиш. На срещата в Уелс вероятно ще сме свидетели на трета фаза в развитието на НАТО - завръщане към корените, към защитата на Европа. Русия, която междувременно се разглеждаше като партньор, се превърна отново в заплаха.

„Това е един от четирите или петте най-критични моменти в историята на съюза", заяви Никълъс Бърнс, посланик на САЩ в НАТО от 2001 г. до 2005 г. „Путин отново раздели Европа".

Западните военни лидери бяха хванати неподготвени, когато в рамките на 72 часа Русия нахлу с голям брой войници на Кримския полуостров. За сравнение, на силите за бързо реагиране на НАТО (NRF) може да им отнеме до 30 дни, докато са готови за акция. Досега те бяха използвани само веднъж - след земетресението през 2005 г. в Пакистан. „Всички са единодушни, че това вече не е подходящ метод", казва водещ западен дипломат.

Лидерите на НАТО ще одобрят на заседанието си създаването на нови сили за бързо реагиране.  Новото специално звено за бързо реагиране би могло да бъде от около 3 до 5 хил. войници, които да достигат до мястото на кризата за срок от до 2 дни. 

Също така на Изток следва да бъде създаден един постоянен команден център -  по възможност в Шчечин, Полша. Очаква се, че страните членки на НАТО ще извършат военни учения близо до Русия. Това трябва да  гарантира, че ако Москва отново предприеме инвазия с 40 000 войници, този път НАТО ще е готова.

„Една армия премина през международно призната граница и анексира част от независима държава“, заяви наскоро в интервю американският генерал Филип Брийдлав, новият върховен главнокомандващ силите на НАТО. „Ние трябва да сме в състояние в бъдеще да реагираме на това“, казва той. 

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Пропагандата е капиталистическа.Пък и за какво да говорим."Навили сте си на пръста" нещо и си го отвивате и навивате.Ваша си работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Има и други ползи, но дори само това си струва! Въпросът е, че отново всичко е разчетено върху гроба на Русия, а тя има навика много трудно да мрие и може да поднесе изненади... хахаха...!Има и друг проблем всичко това ще протече в обстановка на жестока и повсеместна икономическа криза, която ще унищожи милиони бизнеси и живи хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
НАТО под командата на САЩ всъщност направи всичко точно на обратно, въпреки протестите на Русия. След Грузия руснаците дадоха ясен знак, че повече няма да отстъпват и Украйна е червената линия, която ще покаже истинските намерения на САЩ към партньорството с Русия. Това и се случи. Сега руснаците вече не само, че не вярват на запада, но и са дълбоко убедени, че са измамени и се защитават от нагла агресия.Планът на американците на този етап успя по всички точки:1.Разсече и унищожи смъртоносното за тях сътрудничество между ЕС и Русия, особено противната любов между Германия и Русия.2.Вкара ЕС почти гарантирано в Евро-Атлантическия икономически съюз, което на практика е икономическо и политическо поглъщане на ЕС - най-богатата държава в света от САЩ.3.Даде нов смисъл за съществуване на саморазлагащият се и умиращ военен съюз НАТО, който преди години и в продължение на десетилетия вкарваше добри приходи в американската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 40 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
НАТО е създаден да воюва срещу СССР. Някои се опитваха да оправдават съществуването му с Варшавския договор, но ВД е създаден няколко години след НАТО като отговор на СССР след включването на ФРГ и Италия в алианса. Когато ВД се разпадна, НАТО загуби основния аргумент за съществуването си, но не се разпусна. Когато СССР се разпадна, НАТО пак си намери причини да се запази. Нещо повече - погази всичките си клетви, които даде пред Гобачов, че няма да се разширява на изток, а това беше условие Русия да изтегли войските си от източна Европа. Горбачов наивно предложи да се създадат общоевропейски сили с участието на Русия за защита от назряващите предизвикателства с ислямизма. НАТО си обаче си остана военен блок, насочен срещу Русия дори в годините, когато Русия се прибра в територията си, отвори икономиката си и започна стратегическо партньорство със запада по куп болезнении за него проблеми по света. Русия единствено помоли НАТО да не влиза в страни, с които тя има сухопътна граница и да не променя стратегическия баланс на ядрено сдържане, което беше гаранция за паритет и респективно - за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
По-сериозното изпитание пред нато е, че няма кой да воюва за каузите им. Щото едно е да фърляш бомби по брадясали бабаити в пустините, съвсем друго е да търпиш загуби в жива сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Отново "проблеми" с надничарчетата ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
Спящият бик
преди 9 години
Какво става, да не стачкувате? Може би обещаните хонорари закъсняват? Или сте решили да приложите един друг прийом на комунистическата пропаганда - когато нещо не ти изнася, по-добре не отговаряй - след два дни ще е забравено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 10
Спящият бик
преди 9 години
...защото мисля, че вече имахме консенсус по това що е пропаганда - тя не отрича фактите - само ги манипулира, като подхожда към тях избирателно, премълчава ги, преувеличава едни и омаловажава други, сменя темата, като отговаря на въпроса с въпрос в стила "А в Америка защо бият ***?" и т.н. Т.е. това тук пропаганда ли е или имаме форум на свободомислещи хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 8
многодобре
преди 9 години
А една друга армия се готвеше да направи същото но не забелязваме това,защото я харесваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 23
Спящият бик
преди 9 години
Една армия премина през международно призната граница и анексира част от независима държава. Една импровизирана анкета кой приема този факт и кой не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още