IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ще въведем ответни санкции само ако са в полза на руските производители

Новите санкции срещу нас са странни, посочи руският президент

18:13 | 12.09.14 г. 1
Путин: Ще въведем ответни санкции само ако са в полза на руските производители

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще въведе ответни санкции само ако те са в полза на местни производители, а не просто с цел да отвърне. По думите му с този въпрос в момента се занимава правителството.

"Ако правителството стигне до извода, че подобни стъпки съответстват на интересите на нашата икономика, ние ще го направим", посочи президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако това е просто да покажем твърдост... ние няма да го направим", допълни той.

Владимир Путин изтъкна, че конкретните мерки все още не са коментирани. "Какви конкретни стъпки ще бъдат предприети и дали... нека правителството помисли и направи предложения", каза президентът.

Президентът подчерта, че санкциите са инструмент за влияние. "Политиката на санкции винаги води до негативи, включително и за тези, които използват този инструмент", отбеляза Путин.

"Ние сме запознати с данните за загубите, понесени от европейския и американския бизнес в резултат на руската реакция. Но, както казваме в такива случаи, това не е нашият избор", коментира руският държавен глава.

По думите му новият пакет от санкции срещу Русия, който бе обявен от западните сили, изглежда "странно", защото подкопава мирния процес, който бе договорен в Украйна.

"Що се отнася до санкциите, които бяха въведени днес и вчера, те изглеждат странно", каза Путин.  

Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европа срещу Русия, показаха публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - "Сбербанк", "Газпромбанк", "Внешкономбанк", "Россельхозбанк" и ВТБ.

Мерки са предприети и срещу "Уралвагонзавод, "Оборонпром" и "Обединена авиостроителна корпорация".

В "черния списък" на ЕС са включени още "Сириус", "Станкоинструмент", "Химкомпозит", "Калашников", Тулският оръжеен завод, "Технологии за машиностроенето", "Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна Ростех Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Колко ХРИСИМ е другаря Путин ха ха ха СТРАННО БИЛО.Черевн *** спирай газа че да си изиграе последният коз. На блъфа ти отговориха с наддаване и сег аами това онова НАЛИ ЗНАЕТЕ и ВИЕ ГУБИТЕ ха ха хаНищо другаря Мови утре ще занесе цветенца на братската могила и ще се помоли на всевишният червен господ....уууппсссс обърках се *** не вербат. Абе като се замислих знаете ли дойдде ми СУПЕР идея.*** от ЦЕЛ свет да посетът МУМИЯТА на ВОЖДА ЛЕНИН в Москва ( нещо като мусюлманите МЕКА ) ха ха ха . Хем пари ще занесат хем ръка за прошка ще целунат дето продадоха ЧАСТИ от ОМПЕРИЯТА за некви телефони,телевизори и коли ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още