IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отложи разширяването на санкциите срещу Русия

Японските ограничения за Русия са символични и демонстрират солидарността на Страната на изгряващото слънце към САЩ и ЕС, според ИТАР-ТАСС

10:47 | 19.09.14 г.
Япония отложи разширяването на санкциите срещу Русия

Правителството на Япония реши да отложи първоначалното си намерение да разшири санкциите срещу Русия днес, съобщава ИТАР-ТАСС.

Отсрочката се прави, за да се проследи по-добре реакцията на Москва към действията на Токио, коментират пред информационната агенция източници в японската столица.

Според източниците на агенцията новите санкции обаче не са анулирани. Съдържанието им предстои да бъде обявено, както и подробности по евентуалното им влизане в сила, съгласно и позицията на САЩ и Европейския съюз (ЕС).

По-рано се тиражираше информация, че санкциите могат да включват мерки срещу финансовия и енергийния сектор на Русия. Предвижда се и разширяване на списъка с физически лица, на които ще им се наложи забрана да влизат в Япония и чиито активи и имущество ще бъдат замразени.

През април Токио обяви, че няма да издава визи за 23-ма руснаци, а през юли разшири списъка до 40 души. Имената на засегнатите обаче не бяха оповестени. Япония спря и консултациите с Русия за облекчаване на визовия режим и отказа да започне преговори за икономическо сътрудничество в други области.

Японските ограничения за Русия са символични и демонстрират солидарността на Страната на изгряващото слънце към САЩ и ЕС. Токио се опитва да намери баланс между санкциите и желанието да се сведе до минимум рискът от увреждане на отношенията с Москва.

Руското външно министерство в края на юли определи японските санкции като “враждебна и недалновидна стъпка въз основа на дълбоко погрешно виждане за истинските причини за това, което се случва в Украйна”, посочва още агенцията.

Според Кремъл разширяването на японските санкции срещу Русия неминуемо ще навреди на двустранните отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още