IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът по международни финанси: Украинската икономика е в свободно падане

Ако спешно не бъдат взети мерки, страната ще изпадне в икономически и финансов колапс, смята главният анализатор Любомир Митов

21:19 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Институтът по международни финанси: Украинската икономика е в свободно падане

Финансовата ситуация в Украйна е отчайваща, а икономиката на страната се намира в състояние на свободно падане, предупреди Институтът по международни финанси (IIF), съобщава CNBC.

„Ако не бъдат предприети мерки в скоро време, шансовете Украйна да изпадне във финансов и икономически колапс са много големи“, заяви главният икономист на IIF Любомир Митов.

През следващите шест месеца Украйна ще се нуждае от между 10 и 15 млрд. долара повече, отколкото са ѝ обещани от международни организации като Международния валутен фонд (МВФ). Без скорошна финансова инжекция, хората в страна ще започнат да мръзнат през зимата, тъй като държавата няма да има пари да си плаща сметките за природен газ, посочва Институтът.

Органзацията очаква икономиката на Украйна да се свие с поне 20%, предизвиквайки драстичен спад на данъчните постъпления. Рязкото забавяне ще се дължи отчасти на откъсването на региони от Източна Украйна, които са под контрола на проруски сепаратисти.

Според Митов данните за по-малкото от очакваното свиване на украинската икономика от 5,1% през третото триемсечие не са достоверни, като той посочва, че данните от индустриалното производство, износа, данъчните постъпления и реалните доходи отчитат двуцифрени спадове.

Още по-голям проблем обаче представляват замразените финансови пазари в Украйна, отбелязва Митов. По негови изчисления ще са нужни 5 млрд. долара за рекапитализирането на системата.

Страната изпитва масивни отливи на капитали, които доведоха до това украинската грива да поевтинее с 30% спрямо долара само през последната седмица. В същото време Украинската централна банка разполага с едва 9,5 млрд. долара запаси, но има да изплаща големи задължения за природен газ и внос през следващата година. Финансовият дефицит на страната е между 10 и 15 млрд. долара, уточнява Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още