IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл очаква свиване на руската икономика с 0,8% през 2015 г.

Новата прогноза е далеч по-близка до реалността, смятат експерти

15:23 | 02.12.14 г. 2
Кремъл очаква свиване на руската икономика с 0,8% през 2015 г.

Руската икономика ще се свие с 0,8% през следващата година, показа най-новата макроикономическа прогноза на Министерството на икономическото развитие, цитирана от РБК Дейли.

Предишната макроикономическа прогноза на Министерството предполагаше растеж през 2015 г. в размер на 1,2%. През миналата седмица обаче икономическият министър Алексей Улюкаев заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че "може да се наложи да се коригира прогнозата за 2015 г., но растежът ще продължи да бъде положителен".

Според анализатори новата прогноза е далеч по-близка до реалността. В навечерието на корекцията на правителствените очаквания Morgan Stanley също понижи перспективата за руската икономика за 2015 г. Според новите очаквания БВП ще се свие с 1,7% вместо с досега прогнозираните 0,5%.

"Ние очакваме, че... през следващите две години ситуацията в руската икономика ще бъде доста сложна", посочиха от Morgan Stanley. "На първо място, вярваме, че санкциите ще продължат до края на 2016 г. и няма да бъдат отменяни от средата на 2015 г., както очаквахме по-рано. На второ място, ние очакваме допълнително увеличение на основната лихва с 50 базисни пункта – до 10% през първото тримесечие на 2015 г., както и бюджетни съкращения ", отбелязаха експертите.

S&P очаква икономическият растеж на Русия през 2015 г. да достигне 0,6%, докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – нулев растеж. "Икономиката ще достигне дъното, едва избягвайки рецесията. По-ниските цени на петрола и напрежението във връзка с конфликта в Украйна подронват доверието на инвеститорите и потребителите. Силата на възстановяването ще зависи от гъвкавостта на икономиката", посочи в последното си изследване ОИСР.

Спадът на БВП през 2015 г. ще бъде провокиран основно от по-ниските цени на петрола. По-рано правителството бе заложило проектобюджет за 2015 г. със средна цена на петрола от 100 долара за барел. Стойността обаче сега бе ревизирана до 80 долара.

Според новата прогноза на икономическото министерство през следващата година ще бъде отчетен спад и при други ключови макроикономически показатели. Реалният разполагаем доход ще спадне с 2,8% (по-рано се очакваше да нарасне с 0,4%), докато реалните заплати – с 3,9% (по-рано – увеличение с 0,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
аз приемам на една зелена бира с капачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
fras
преди 9 години
Бих се хванал на бас, ако има с кого, или пък бих заложил, ако има къде, ще руската икономика ще се свие през 2015 г. с поне 3%.Но надали ама балами, които да приемат такъв облог!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още