IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария запази основната лихва

Ставката остава на рекордно ниското ниво от 2,1% за шести пореден месец, за да не отслаби валутата на страната

18:47 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарски форинти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарски форинти. Снимка: Ройтерс

Унгария остави основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво за пети пореден месец. Страната се надява, че ниските цени за заемане ще доведат до ръст в цените и ще предизвикат икономически растеж, предава Market Watch.

Националната банка на Унгария запази основния лихвен процент на 2,1%, следвайки обещанието си от юли да не го променя до края на 2015 г. Унгарският лихвен процент бе стабилен след продължил две години цикъл на намаляване. Цикълът започна през август 2012 г., когато ставката бе 7%.

Гуверньорът на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи заяви миналата седмица, че сегашното ниво гарантира финансова стабилност.

„Лихвеният процент от 2,1% е много важен и прави финансовата система стабилна“, заяви миналата седмица Матолчи в годишното си обръщение към парламентарната комисия за икономика.

Най-вероятно Унгария е оставила основния лихвен процент непроменен въпреки постоянно падащите цени през последните месеци, тъй като иска да избегне отслабване на валутата си, форинта, преди края на година, смятат анализатори.

Около 40% от унгарския публичен дълг е в чуждестранна валута. Намаляване на лихвения процент би отслабило форинта точно преди нивото на дълга да бъде анализирано от Европейския съюз (ЕС) на 31 декември.

Унгария се опитва да намали дълга си, който е най-високият в централна Европа като процент от БВП. Така страната се надява да избегне продължаване на стриктното бюджетно следене от страна на ЕС и да не рискува загубата на ключови европроекти.

„Допълнителни намаления [на основния лихвен процент] в момента са нежелани“, заяви икономистът от UniCredit Дан Букса.

Цените ще продължат да спадат през първата половина от следващата година, но ще се увеличат с 2,3% до края на 2015 г., заяви Букса. Нещо повече, досегашните намаления на лихвата не са успели да понижат доходността на дългосрочните държавни облигации, които се държат основно от чуждестранни инвеститори. Малко е възможно бъдещи намалявания да успеят да направят това. Също така, даването на заеми не се възстановява не заради високите лихви, а заради липсата на търсене, добави Букса.

Потребителските цени в Унгария отбелязаха спад с 0,7% на годишна база през ноември. Основната причина са спадащите цени на петрола. Това е най-резкият спад от 1963 г. и е третият пореден месец, в който се случва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още