IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане на златния стандарт – скритият коз на Русия?

В интерес на Москва е да базира своята икономика на стабилен актив, като жълтия метал, посочва експерт

10:09 | 23.12.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Връщане на златния стандарт – скритият коз на Русия?

Руското правителство все още може да прибегне до използването на своите златни резерви, за да овладее спада на рублата, прогнозираха пред CNBC валутни експерти.

През миналата седмица слухове посочиха, че Русия е на ръба на продажба на своите златни резерви след рязкото отстъпление на рублата въпреки покачването на лихвените проценти. Въпреки това Джон Бътлър, главен инвестиционен директор в Atom Capital, и Алистър Маклеод, експерт от GoldMoney Foundation, вярват, че президентът Владимир Путин може да прибегне до някаква форма на "златен стандарт", за да се опита да заздрави руската икономика.

"Решението (за златния стандарт – бел. ред.) все още е в ръцете на Русия", посочи Маклеод.

"Няма съмнение, че Русия и Китай, както и други евразийски държави в тяхната сфера на влияние, трупат злато. Индикациите са, че те го виждат като възможност за подмяна на щатския долар за трансграничната търговия", добави експертът.

Дали Русия всъщност ще реши да направите това е друг въпрос, каза Маклеод, като добави очакванията си, че централната банка едва ли ще има смелост да прибегне до такъв ход на този етап. Въпреки това той каза, че ако Путин е "провокиран достатъчно", волята му ще надделее над всички мненията на служители в банката.

"В интерес на Русия е да се отърси от раздуващите се западни валути и да базира своята икономика на стабилен актив, като златото", каза лаконично той.

Страните, които са задлъжнели, но осигуряват значително благосъстояние на своите граждани, ще бъдат най-застрашени от завръщането на златото като основен актив, посочи Маклеод. По думите му по този начин Русия може да изгради своеобразно "оръжие за масово финансово унищожение".

В началото на 1970 г. администрацията на президента Никсън прекъсна връзката между златото и долара на фона на растящата инфлация, повишаването на разходите вследствие на войната във Виетнам, и петролната криза.

Преди това фиксирани количества злато бяха пряко конвертируеми към щатския долар и обратно. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично е ограничено от размера на притежаваното злато, а обменните курсове се основаваха на разликата в цената за една тройунция злато между долара и чуждестранна валута.

През последните години Русия агресивно изкупува големи обеми от жълтия метал и формира по-тесни връзки със съседен Китай по отношение на валутния обмен. Към края на ноември страната притежава 38,2 млн. тройунции според последните данни на Руската централна банка (РЦБ).

"Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада", посочи главният икономист на BCS Financial Group Владимир Тихомиров. "Редица централни банки купуват злато, след като цената му спадна", допълни той.

РЦБ се възползва от по-ниските цени на благородния метал, за да повиши златните си резерви, след като използва голяма част от общите запаси с цел ограничаване спада на рублата преди валутната криза да ескалира през месеца. Руската валута преживя тежка седмица, изтривайки над 13 на сто само през миналия вторник – най-значителното еднодневно отстъпление от 1998 г. насам.

"Основен недостатък на страната е, че рублата е силно обвързана с цената на петрола. Едно евентуално обвързване и със златото би я свързало с втора стока", изтъкна Финикс Кален, директор на звеното за нововъзникващите пазари в Societe Generale.

"Един подобен ход би попречил на използването на свободно плаващия валутен курс като механизъм за преодоляване на шокове за икономиката си. Мисля, че е много малко вероятно Русия да върви към една обезпечена със злато валута", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
http://***.bloombergview.com/articles/2014-12-25/china-steps-in-as-worlds-new-bank
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Би ли ми казал колко е голям най-големият кораб по онова време и колко негови курса са били необходими за доставката на 8 500 000 т храни, че нещо съм бил малко моряк и не си ги представям така тези работи както ги говориш. Да не излезе както с евреите, те били в цяла Европа 3млн, а пък убити 6млн, и от къде идват никой не знаеПотърсих за кораба и това което получих ме кара да питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А между другото-Майер Ротшилд(дето ти му викаш най-старши) е примерно...*** знам да кажем 10то поколение с тая фамилия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
...би бил твърде умен да рискува по тоя начин. Даже съм сигурен, че съжалява, за това съвпадение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
петолъчката не идва от там:) Даже грам няма общо с Ротшилд. Остави приказките за световната конспирация. Причината е доста тривиална. Пентаграмът е доста древен символ, а в Москва давали звезди на местният гарнизон, за да се отличава от тези войници, завърнали се от фронта(ПСВ). По-късно тия, дето влизат в редиците на червената армия боядисват тия звезди в червено. В последствие почва едно напудряно-символизира петте континента(нищо, че не са пет), символизира петте пръста на ръката на работника...глупости на търкалета. А за да сме честни, макар, че подозирам, че Ротшилд имат общо с Парижката комуна(все някак трябва да се финансирали) червеното в знамената(за първи път е тогава ползвано червеното знаме) не идва от неговото име. Корените му са във въстанието Жакерия(предшестваща Ротшилдови с няколко века) и във Франция(от където идва) се е приемало като символ на патриотизмът(тогава патриотизъм се е разбирал по различен начин от съвременният).Майер Ротшилд би бил твърде умен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Синове!:Амшел Майер Ротшилд;Соломон Майер Ротшилд;Натан Майер Ротшилд;Карл Майер Ротшилд;Джеймс Майер Ротшилд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Основател на династията е Майер Ротшилд - син на търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското "червен щит" (на немски: Rotschield), който е изобразен на герба ведно със символа на страната откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
"""""""""Основател на династията е Майер Ротшилд - син на търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското "червен щит" (на немски: Rotschield), който е изобразен на герба ведно със символа на страната откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Основател на династията е Майер Ротшилд - син на търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското "червен щит" (на немски: Rotschield), който е изобразен на герба ведно със символа на страната откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Че то червеният цвят и петолъчката идват от фамилията на Ротшилд!Петте лъча символизират петте сина на Ротшилд старши, ама най-старши, а за червения цвят се досети сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още