IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поема към НАТО

Страната се отказа от неутралитета си, като целта е присъединяване към Северноатлантическия алианс

14:46 | 23.12.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Украйна поема към НАТО

Парламентът на Украйна прие с огромно мнозинство нов закон, с който се прекратява неутралитетът на страната, предаде Ройтерс. В подкрепа на отказа от неутралитет гласуваха 303 депутати от общо 450 във Върховната рада, а против закона гласуваха едва 8 от присъствалите депутати.

Народните представители одобриха законопроекта на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет", който бе внесен на 18 декември.

„Агресията на Русия срещу Украйна, незаконното анексиране на автономна република Крим, воденето на така наречената "хибридна война" срещу държавата ни, военната ѝ намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", пише в мотивите към проектозакона.

През миналата седмица по време на посещението си в Полша Порошенко заяви, че ще внесе този законопроект, след като се завърне в Киев. „Обявеният през 2010 г. извънблоков статут не се оправда“, аргументира се той. Тогава Порошенко не спомена изрично за присъединяване на Украйна към НАТО, но подчерта, че бившата съветска република прави всичко за своето реформиране по стандартите на Алианса и загатна за организиране на референдум по въпроса за членството.

Украинският президент обяви още, че страната му си е поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в Европейския съюз.

Ройтерс припомня, че в крайна сметка целта на Киев е да се присъедини към Северноатлантическия алианс. Това обаче най-вероятно ще отнеме години. „Вратата ни е отворена и Украйна ще стане член на НАТО, стига да поиска, изпълни стандартите за това и спазва принципите на организацията", заявява пред агенцията говорител на НАТО.

Стремежът на бившата съветска република да се присъедини към западния военен алианс се разглежда от Русия като заплаха за нейната сигурност. 

Законът е „молба за членство в НАТО и прави от Украйна потенциален военен противник на Русия", заяви руският премиер Дмитрий Медведев малко преди приемането на закона в своя профил във Facebook. „Нашата страна ще отговори на това".

Посланикът на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви, че отказаът на Украйна от неутралитета й е "неприятелски ход" срещу Русия. „Това е неприятелски ход срещу нас. Това политическо обстоятелство ще добави към проблемите и лошите ни отношения", е цитиран Келин от Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да си давам адреса да пуснеш една бутилка?:) имам 30 годишна сливовица...и съм търговец по душа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Прав си, по принцип това което пропускат тук колегите а и често и аз самият че нещата садинамични и многопластови. Ще видим - това което е ясно е че тази игра не е наша и не е добре да се правим на герои.п.п. Тая година направи страшно мерло и му се наслъждавам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ми..ако питаш мен-кръгът, за който говориш ще бъде усмирен като просто получат една снимка на Ходорковски по пощата:) Не е ясно кой от кого е зависим.А бе...много се чудих тая сутрин докато си взимах душ-що на Абрамович парите са хубави, но на Аркадий Ротенберг са лоши?!?! Или смятам, че сирачето Абрамович с честен труд на 30 е станало милиардер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Именно целия свят видя включително и твойте американчета, че там няма да стане раотата .... Просто защото тея не са арабите да имат само палатки и камили..... И си мисля, че само половината Украйна ше влезне в НАТО източната част просто няма как да стане защото е отрязана включително с Крима освен ако не искат да им преначертае границите още повече в техен ущърб......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 9 години
ъ, това е ясно . Но американчетата не са *** , те със сигурност залагат на варианта : кръга който издигна *** няма изгода да се кара със запада и ще го жертва . Ще разберем през 2015 кой крив кой прав , ако разберем изобщо разбира се :) . За сега Американчетата доказаха че могат яко да приземят Русия , сега ще разберем колко могат да издържат руснаците както и дали искат да го направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не си прав-*** сигурно е пратил бутлка шампанско на обама след украйна. Гледай му рейтингите-именно обонго го циментира, като президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
По скоро никой няма да пита Русия какво мисли .---------------------------мммдобрем ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
draifuss
преди 9 години
Нашето правителство ли имаш предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
За това съм съгласен, че на този етап все още, няма да я питат за нищо. Ако имаха намерение да я питат вече щяха да го направят. Просто изложих мнението си , че реакцията на Русия на развоя на тези събития (разширяването на нато на територията на Украйна) по същество беше напълно предвидима и поради това е била една от целите, които се преследват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 9
data
преди 9 години
По скоро никой няма да пита Русия какво мисли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още