IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Grexit е по-малко вероятен сега в сравнение с пика на дълговата криза

Гърция не постигна целта за размера на първичния бюджетен излишък през 2014 г.

12:28 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вероятността Гърция да напусне еврозоната остава относително малка в сравнение с пика на дълговата криза в единния валутен съюз. Рискът от заразяване също е по-нисък спрямо 2012 г., отбелязва рейтинговата агенция Moody's, цитирана от Ройтерс.

Според компанията обаче нарасналото политическо напрежение в страната е увеличило шансовете за развитието на подобен сценарий.

„Този по-висок риск би причинил отрицателни кредитни последици за други държави членки на еврозоната, въпреки че рисковете от зараза са значително по-ниски в сравнение с пика на кризата“, посочват от Moody's.

В сряда Гърция оповести, че през 2014 г. е постигнала първичен бюджетен излишък в размер на 1,9 млрд. евро. Така страната пропуска заложената цел за годината, като сред основните причини за това е отложено плащане по следващия спасителен транш, информира MarketWatch.

Първичният бюджетен излишък на средиземноморската държава – в който не се включват лихвените плащания – е доста по-малък от заложения от правителството и международните кредитори таргет за 4,9 млрд. евро.

Според Министерството на финансите Гърция има да получава 1,9 млрд. евро по силата на Програмата за пазарите на ценни книжа на Европейската централна банка, при която институцията закупува държавни ценни книжа. Печалбата от облигациите е част от транш за 7,2 млрд. евро от спасителния пакет за 240 млрд. евро.

За 12-те месеца бюджетните приходи са за 51,3 млрд. евро, като отново са под целта за 55,3 млрд. евро. Част от разминаванията се дължат и на отложени плащания на данъчни задължения. Според анализатори, цитирани от MarketWatch, страната е напът да изпълни поставените бюджетни цели. Разходите също са по-малко – 55 млрд. евро при очаквани 56 млрд. евро.

През 2013 г. страната постигна първия си първичен бюджетен излишък една година по-рано от очакваното. Според законопроекта за Бюджет 2015 г., внесен през октомври, Гърция ще преследва първичен бюджетен излишък в размер на 2,9% от брутния вътрешен продукт.

Освен това според социологическите проучвания лявата партия СИРИЗА ще спечели предсрочните парламентарни избори, насрочени за 25 януари, като все още не е ясно дали ще разполага с достатъчно народни представители, за да сформира самостоятелен кабинет.

В сряда гръцкото правителство емитира 3-месечни съкровищни облигации за 812,5 млн. евро, за да рефинансира падежираща емисия, съобщи дълговата агенция на страната PDMA, цитирана от Ройтерс.

Доходността по книжата бе 2,15%, или с 25 басизни пункта по-висока в сравнение с аукциона, проведен миналия месец. Коефициентът на покритие също е бил по-нисък – 1,78 при 1,93 при предходната продажба.

Атина емитира краткосрочни ценни книжа за около 15 млрд. евро, като емисиите регулярно се изкупуват от гръцките банки. Страната вече достигна тавана за тези дългови ценни книжа, поставен от международните кредитори. Ето защо, ако СИРИЗА дойде на власт, тя ще трябва да иска позволение от ЕЦБ, МВФ и ЕК, за да увеличи тавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още