IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром” отново държи ръката си на газовото кранче за Европа

Ако Киев не направи ново плащане, Русия ще спре доставките към Украйна

12:01 | 24.02.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия. Снимка: Ройтерс

Руската енергийна компания „Газпром” заяви във вторник, че са налице „сериозни” рискове за транзита на газ за Европа през Украйна, след като Киев не е успял да извърши предварително плащане, предаде Ройтерс.

От „Газпром” посочват в свое изявление, че Украйна разполага с 219 млн. куб. метра газ, който ще бъде използван в рамките на два дни. Ако не бъде направено ново плащане, Русия ще бъде принудена да спре подаването към Украйна, обясняват от „Газпром”.

„Това създава сериозни рискове за транзита на газ за Европа”, допълват от компанията. Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия, като около половината минава през Украйна.

В понеделник украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз” обвини „Газпром”, че не доставя газ, за който Киев е платил предварително – дни след като Москва заяви, че насочва част от газа, предназначен за Украйна, директно към регионите, контролирани от проруските бунтовници.

След като прекрати доставките на газ за Украйна за шест месеца, Москва ги поднови в края на 2014 г. след подписването на двустранно междинно споразумение, което предвиждаше Киев да плати част от задълженията си и да предплати зимните доставки.

От „Нафтогаз” твърдят, че руската компания е нарушила тази сделка, като е доставила едва 47 млн. куб. м от поръчаните 114 млн., за които Киев е платил авансово миналия четвъртък.

Миналата седмица Украйна прекрати доставките на газ за източните региони, контролирани от проруските бунтовници, а Москва започна да доставя газ на сепаратистките региони директно за първи път.

Говорител на „Газпром” е заявил, че доставките за размирните райони се изпълняват съгласно договор с „Нафтогаз”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 18
redcretin
преди 9 години
Абе да го духа Газпром, още тая година и се вижда края :) Кого са тръгнали да плашат хахахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още