IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Правителството на Ципрас може да направи необходимите реформи

Много оптимистично настроен съм за бъдещето на Гърция, посочи легендарният инвеститор

21:04 | 24.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Мобиус: Правителството на Ципрас може да направи необходимите реформи

Легендарният инвеститор Марк Мобиус все още е оптимист по отношение на възможностите, които Гърция предлага и е уверен в способността на новото правителство за осъществяване на реформи.

"Аз все още съм много оптимистично настроен за Гърция", посочи пред CNBC Мобиус, които е изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group.

"Новата администрация разполага с необходимите средства, за да направи промени в Гърция, които ще задоволят и останалата част на Европа", добави той.

Новото крайноляво гръцко правителство, водено от министър-председателят Aлексис Ципрас, представи на своите международни кредитори късно в понеделник списък с предложения за реформи – ключово условие на постигнатото в петък споразумение за удължаване на спасителната програма за страната с още четири месеца.

Посочените в списъка мерки, които бяха одобрени във вторник от Европейския съюз, включват редица стъпки за борба с укриването на данъци и корупцията. Ако реформите бъдат одобрени, Гърция ще се доближи до получаването на краен транш от помощта, която е от съществена важност за финансовата стабилност на средиземноморската страна.

Гръцкият фондов пазар нарасна с повече от 6,5% от началото на търговията във вторник след оповестяването на новината.

Мобиус заяви, че не предвижда фалит на Гърция или излизане от 19-членната еврозона.

"Няма причина това да се случи, защото има огромни количества ресурси в Гърция, които да бъдат продадени на китайците или други", каза той по време на международна конференция, събрала в Берлин редица големи фондове за дялово участие.

"Също така съществуват много данъци, които да се събират и вярвам, че новата администрация има много нови мерки за изпълнение за събиране на тези данъци", добави Мобиус.

Легендарният инвеститор посочи продължаващото отслабване на еврото като още една причина за оптимизма спрямо гръцките активи. Единната валута изтри почти 17% от покупателната си сила спрямо долара през изминалата година, предоставяйки значителен тласък на износителите от еврозоната.

"Със залеза на еврото Германия ще изглежда много по-добре и ще е по-силна от гледна точка на износа. Това ще се отрази и на останалата част от Европа", заяви Мобиус. "Така че, най-общо казано, по-оптимистичният сценарий в Европа ще бъде добре дошъл за Гърция", добави той.

Схема на гръцките плащания до септември 2015 г.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
...я как ги хвалят вече....и защо ли???.. щото щели да поискат помощ от ***...ей ама сега вече никой,никога не може ги удържа маляките да си харчат на воля, да трошат чиний в земята след безпаметен запой с узо...сиртакито продължава...щом номера пак минава...край...тая "демокрацийка" нали те са я измислили а ние...ние изчезваме от мизерия, но дисциплинирано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 9 години
http://***.budd.bg/news-portal/25/2/2015
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Казах ли Ви, че гърците владеят играта на МВФ?А сега, статийки, замазване, да не научат другите страни, как така Гърция я ухажват, ама чак съмнително е това ухажване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
1984
преди 9 години
Много оптимистично настроен за Гърция...или има нещо гръцко за продан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
driverf1
преди 9 години
Марк Мобиус: Правителството на Ципрас може да направи необходимите реформи Може.....,ама може и да неможе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още