IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Бундестаг одобри удължаването на програмата за Гърция

Солидарността не значи, че трябва да бъдат пресирани другите, а всеки съвестно да си свърши задачите, предупреди Волфганг Шойбле

12:52 | 27.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле: &bdquo;Не става дума за промяна на програмата, а за довършване на програмата&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле: „Не става дума за промяна на програмата, а за довършване на програмата". Снимка: Ройтерс

Германският Бундестаг (долната камара на германския парламент) гласува удължаването на помощния пакет за Гърция. С него изпадналата в затруднена финансова ситуация страна ще спечели още четири месеца, за да разработи своята програма за реформи. След това блокираните кредити могат да бъдат разблокирани към страната, предава Ройтерс.

Депутатите в Бундестага подкрепиха решението с 542 гласа "за" при 32 гласа "против". Според Ройтерс това е най-голямото парламентарно мнозинство в която и да е страна от еврозоната, одобрило удължаване на гръцката спасителна програма.

Преди днешното гласуване в парламента германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред депутатите, че бъдещите преговори ще осигурят завършване на програмата от Атина, предаде DPA.

Той добави, че новите предложения на Гърция за по-голяма гъвкавост на програмата трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

В усилията си за убеди депутатите да гласуват за предложението, Шойбле повтори едно свое становище, което казваше неколкократно през последните седмици  - „не става дума за нови средства, не и за промени, а само за печелене на време“. „Не става дума за нови пари", каза Шойбле. „Не става дума за промяна на програмата, а за довършване на програмата", посочи министърът.

„Ние в Европа сме една общност. Ние, германците, трябва да направим всичко, за да запазим Европа единна", заяви той. По думите му Гърция е взела решение по време на изборите, което трябва да бъде прието, но гърците също така трябва да видят, че "солидарността не значи, че трябва да бъдат пресирани другите, а всеки съвестно да си свърши задачите". 

По думите му част от доверието е загубено, но помощният пакет е абсолютно нужен, за да се спечели време за нови преговори.  

"Разбира се, солидарността е свързана с доверието", предупреди Шойбле. Това значи да няма взаимно пресиране, смята той. "Самата Гърция не може самостоятелно да реши кой е правилният път за цялата еврозона. А ако Европа се поддаде на Гърция, и други държави от зоната в кризисни времена няма да намират сили за реформи.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Гюнтер Кирхбаум обаче заяви пред DPA, че много депутати имат резерви да гласуват "за". По думите му те не са готови да обсъждат още отстъпки.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
benasipro
преди 9 години
Гърция пуска музиката, Германия играе сиртаки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още