IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Анкара подписват за "Турски поток" през второто тримесечие

600 км от новия газопровод ще минават по стария маршрут на "Южен поток", припомни руският енергиен министър Александър Новак

11:00 | 28.02.15 г.
Москва и Анкара подписват за "Турски поток" през второто тримесечие

Русия може да подпише споразумението за газопровода "Турски поток" през второто тримесечие на 2015 г., каза по телевизия "Русия 24" руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде ТАСС.

"Газпром" е съгласувал с турската страна маршрута на новия газопровод, който ще бъде построен след отказа на Русия от изпълнението на проекта "Южен поток", каза Новак. 

Той напомни, че 600 км от новия газопровод ще минават по стария маршрут на "Южен поток", после следват 250 км от новия участък по посока към Турция, а след това – 180 км сухопътна част по територията на Турция до границата с Гърция.

Новак отбеляза, че сега ще се съгласува разрешението за изграждането на "Турски поток" в турски води, пише БТА.

"Газпром" е готов да доставя на Европа чрез газопровода “Турски поток” 47 млрд. куб. метра газ годишно. Освен това планира да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември следващата година, посочи по-рано през февруари ръководителят на компанията Алексей Милер.

В началото на декември миналата година "Газпром" и турската компания "Боташ" подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция, който преминава през Черно море. Той е с мощност 63 млрд. куб. метра годишно. От тях 50 млрд. куб. метра ще бъдат доставяни на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

"Турски поток" ще бъде алтернатива на "Южен поток". През декември 2014 г. Русия взе решение да прекрати втория проект. Трасето на първия по дъното на Черно море до голяма степен ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още