IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е платила 310 млн. евро на МВФ

Атина трябва да плати още три вноски по заема от Фонда на 13, 16 и 20 март

13:00 | 07.03.15 г. 5
Гърция е платила 310 млн. евро на МВФ

Гърция е изплатила първият транш от 310 млн. евро по заема от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс, като се позовава на анонимен представител на правителството в Атина.

Новоизбраното правителство на премиера Алексис Ципрас трябва да плати общо 1,5 млрд. евро на МВФ през март, въпреки че страната се затруднява да задоволи нуждите си от финансиране, отбелязва информационната агенция.

Следващите три вноски са дължими на 13, 16 и 20 март.

Правителството на Ципрас обеща, че ще осъществи плащанията, но несигурността се увеличава заради паричната позиция на Гърция. Страната се сблъска със силен спад на данъчните приходи, а помощта от кредиторите й остава “на изчакване”, докато Атина не приключи с обещаните реформи.

Гръцкото правителство изпрати в петък актуализирания списък с реформи за одобрение от Брюксел преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник. В списъка са включени мерки за борба с укриването на данъци, ограничаване на бюрокрацията, създаването на фискален съвет и други.

В писмо до Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис казва, че Атина има за цел да спести 200 млн. евро от съкращения на разходите в публичния сектор. Същевременно се очаква, че на страната ще са й необходими 200 млн. евро за справяне с т. нар. от правителството “хуманитарна криза”.

Гърция ще се стреми да събере и 500 млн. евро допълнително от нови лицензи за хазартни игри и данъци върху дейността на онлайн хазартните оператори.

Атина изчерпва възможностите си за финансиране, въпреки постигнатото споразумение за удължаване на спасителната програма, отбелязва информационната агенция. Страната се нуждае от около 4,5 млрд. евро месечно.

Управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас междувременно увери, че банките в страната са добре капитализирани и нямат проблеми с изходящ поток от депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Всички искат да избягат от факта с ръст на БВП , а не с реално връщане . Реално могат само с ударна приватизация , ама такова нещо не се вижда и в най - лека форма. Надига се едно масово гражданско неподчинение , което може да ангажира и самата администрация и държавата да се парализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Mr_crash
преди 9 години
с лихвите са толкова... ако някй пита защо са в евра..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Mr_crash
преди 9 години
Мда.. Боко наскоро взе 16 милиарда Евро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Като чета тази статия и направо ми се изправят косите колко малко пари са всъщност "някакви си" 310 милиона евро. С какви ли зорове са били събрани тези пари от данъкоплатците. Май малко по малко ще започнем да осъзнаваме истинския размер на проблемите на Гърция. И не само на Гърция. До колкото имам жизнен опит по време на криза хората спират да плащат. Не си плащат сметките, парното, застраховката на колата .... Но първото, което спират да плащат са данъците. Много интересен спектакъл се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
амин:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още