IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две ислямски банки водят преговори за стъпване на руския пазар

Бахрейнската Al Baraka и суданската Al Shamal се интересуват от работа с руските кредитори на федерално ниво

10:00 | 10.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Две ислямски банки водят преговори за стъпване на руския пазар

Арабски банки са готови да започнат работа на руския пазар посредством местни кредитори, предава "Комерсант".

Изданието съобщава, че най-малко две ислямски банки – Al Baraka и Al Shamal, активно търсят партньори на руския пазар за навлизането си в Москва. Заявката е била оповестена в рамките на инвестиционна среща на високо равнище, която се е провела в Бахрейн през миналата седмица и в която е взел участие ръководителят на надзора на финансовите институции в Бахрейн Абдул Рахман Ал-Бакер.

"Основната сфера на интерес е корпоративното финансиране, но само в някои области на бизнеса – с изключение на финансирането на хазарт, производство на алкохол, свинско месо и т.н.", е отбелязал Ал-Бакер.

Първият заместник-председател на Al Baraka Халид ал Катан потвърди, че кредиторът води преговори с редица руски банки, посочвайки все пак, че за момента не е постигнато никакво споразумение.

Базираната в Манама, Бахрейн, Al Baraka Banking Group оперира в Близкия изток, Азия, Европа и Африка. Към края на 2014 г. оперативните приходи на групата достигнаха 396 млн. долара, а нетните – 275 млн. долара. Банката е четвъртата по големина в ислямския свят.

Суданският кредитор Al Shamal Islamic е една от най-големите банки в страната и една от водещите в Северна Африка. Акционерният капитал е 44 млн. долара, а общата сума на активите към края на 2013 г. – 230 млн. долара.

Основната разлика между традиционното и ислямското банкиране е забраната за предоставяне на средства срещу лихва. Ето защо по-голямата част от ислямските банкови инструменти предвиждат предоставяне на финансиране срещу участие на банката в самия инвестиционен проект или срещу дял от потребителската покупка.

Според източник, запознат със ситуацията, ислямските банки се интересуват от работа с руските кредитори на федерално ниво. "Сред тези банки, които се нуждаят от капитал, са например МДМ-банк и "Уралсиб", посочва "Комерсант". Двата кредитора не са намерени от изданието за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
beinsa
преди 9 години
Нормално, 19% от населението на Русия са мюсулмани, включително мнозинството от Българите там, които са над 7 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още