IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Не търсим помощ от Русия за дълговите си проблеми

Гръцкият финансов министър е уверен, че Атина ще постигне споразумение с европейските си партньори още този месец

19:02 | 09.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис: Не търсим помощ от Русия за дълговите си проблеми

Гърция не поглежда отвъд Европа, за да търси решения на финансовата си криза. Това коментира гръцкият финансов министър Янис Варуфакис по повод посещението на министър-председателя в Москва, предава Bloomberg. Той изразява увереност, че Атина ще постигне споразумение с европейските си партньори още този месец.

Запитан за срещата между премиера Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин, Варуфакис отрича за съществуването на каквато и да е връзка с разговорите, които Гърция провежда с правителствата на еврозоната, които са нейни кредитори.

„Трябва да сме ясни – нашият неуспех със спасителната помощ трябва да бъде разрешен с европейското семейство“, казва Варуфакис в интервю за телевизия Bloomberg по време на посещение в Париж. „Това правителство не търси допълнително решение на европейски проблем отвъд Европа.“

Същевременно днес Европейската централна банка е одобрила увеличение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с още 1,2 млрд. евро, споделя лице, запознато с решението.

Чрез телефонна конференция Управителният съвет на ЕЦБ е повишил тавана по линия на Програмата за спешна ликвидна подкрепа ELA за Централната банка на Гърция до 73,2 млрд. евро, коментира анонимното лице. Говорител на ЕЦБ е отказал коментар, пише още Bloomberg.

Taзи седмица гръцките власти обещаха, че до срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 април ще изпълнят всички ангажименти, които да отключат още средства по линия на спасителната програма за страната.

Заради опасността от изпадане в ликвидна и кредитна криза през лятото, когато Гърция ще трябва да се издължи на ЕЦБ, страната ще трябва да получи спасителната помощ преди това.

„Уверен съм“, коментира Варуфакис темата. „Преговорите вървят доста добре. В наш взаимен интерес е да постигнем споразумение до 24 април и съм сигурен, че ще го направим.“

Повече по темата четете тук!

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
leonidoff
преди 9 години
Само спекулации и източноевропейски циркове са това. Как Русия ще дава пари на Гърция след като хем гърците живеят по-добре дори и сега от тях, хем спасителната програма за Гърция е по-голяма от валутните резерви на Русия? Ако гърците пожелаят танкове или друго ръждясало оръжие може и да им стане, но за пари дума да не става - болен здрав носи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
В България това чудо се случи последните 15 години, като върнахме много по тежък от гръцкия дълг, заради по високите лихви! Гърците просто трябва да се примирят, че ще живеят, както сега, а не както преди 4-5 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Напротив, голяма част от реформите бяха извършени от предишното правителство и Гърция постистигна първичен бюджетен излишък. Гърците с пъти по малко жертви спрямо България би могла да си върне външния дълг, ако се споразумее и в дългосрочн план лихвите по дълга към държавните кредитори да останат под 2%.Положението в Гърция изобщо не е толкова трагично колкото го представят, но просто строгата фискална политика от последните няколко години трябва да продължи без да има нужда от нови и сериозни съкращения на разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
Поиска работа от Русия а от ЕС да напечата пари за Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
С риск да ме обвините в липса на въображение ще кажа, че засега не виждам никаква, дори чисто теоретична възможност за трайно решаване на гръцките проблеми. Става дума за наистина много пари за такава малка държава. Рекордният брой туристи от миналата година са донесли жалките 14 милиарда евро. Не ми се ще и да си помисля какво би се случило при един лош туристически сезон. След толкова години на спасяване резултатите са по-мизерни и от поговорката - напънала се планината и родила мишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Путин им е отказа и сега отново се опитват да правят мили очи на ЕС. Колкото и да не са ми симпатични гърците им стискам палци да успеят, защото ако фалират ще се усети много яко и в България :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още