IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия готви нов план в случай на фалит на Гърция

Обмисля се вариант, при който ЕЦБ ще може да продължи да финансира гръцки банки дори в случай на дефолт на страната

15:30 | 15.04.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия готви нов план в случай на фалит на Гърция

Германското федерално правителство работи над план, чрез който Гърция да бъде запазена като член на еврозоната дори в случай, че фалира.

Влиятелният германски вестник Zeit пише в сряда, че плановете предвиждат на Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде разрешено да финансира гръцките банки дори и след евентуално обявяване на дефолт.

Лидерът на парламентарната фракция на ХСС/ХДС в Бундестага Фолкер Каудер посочва, че правителството в Атина няма да получи пари от своите партньори и МВФ, без да представи "разумен план за реформи". В търсене на подкрепа финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис ще се срещне в навечерието на пролетното заседание на МВФ в четвъртък във Вашингтон с президента на САЩ Барак Обама и ще разговаря с президента на ЕЦБ Марио Драги.

Говорител на финансовото министерство на Германия не коментира материала на Zeit. По-рано обаче федералното правителство постоянно подчертаваше, че работи в тясно сътрудничество с европейските партньори за стабилизиране на Гърция в рамките на еврозоната.

През следващите седмици и месеци правителството в Атина е изправено пред огромни финансови задължения, които според Варуфакис няма да може да поеме без подкрепа. Общо 6,7 милиарда евро са дължими към ЕЦБ през юли и август. Към това трябва да се добавят и лихви и главници по заеми от Международния валутен фонд (МВФ), европартньорите и частните кредитори. Гърция се предпазва от изпадане в банкрут от 2010 г. насам с общо 240 млрд. евро.

Ако Гърция изпадне в несъстоятелност, ЕЦБ ще трябва да преустанови финансирането на Гърция, което би означавало срив за местните банки.

За да се поддържа циркулацията на пари обаче правителството може да бъде принудено да въведе паралелна валута. Zeit съобщава, че дискусиите по плана на федералното правителство са насочени към това гръцките банки да се преструктурират така, че и след фалита да могат да участват във финансови операции на ЕЦБ.

"В определен момент, когато правителството няма повече евра, с които да плаща заплатите и сметките, то може да започне да издава например разписки за дълг, в които да се посочва, че приносителят им ще има право да получи определен брой евро в бъдеще", коментира висш представител на еврозоната, цитиран от Ройтерс. „Тези разписки ще започнат да се търгуват на значително по-ниски цени в сравнение с истинските евра и ще се превърнат в своеобразна валута, ползвана паралелно с еврото в страната“, казва той.

В случай че правителството остане без евро, ще се наложи и въвеждането на капиталов контрол, който да предотврати отлива на единната европейска валута от Гърция. От своя страна магазините обаче може да не признават разписките, като те да бъдат ползвани само за плащане на държавни или комунални услуги, например като сметки за електроенергия и вода.

Същевременно кабинетът обаче ще продължава да получава данъчни приходи в реални евро, което ще позволи изплащането на дълговете към кредиторите. „Това би могло да е временна мярка, за да позволи на правителството да издържи, докато се споразумее с тях", коментира друг източник на агенцията.

Засега Атина не коментира възможността за въвеждането на паралелна валута, като кабинетът заяви, че очаква подписването на споразумение в близко бъдеще. Финансовият министър Варуфакис обаче отхвърля категорично идеята за напускане на еврозоната. Освен това не съществува законен начин страните от валутния съюз да вземат решение за извеждането на Гърция от него.

Редица икономисти смятат, че самата Гърция може да има интерес от връщането на драхмата, най-вече защото ще може рязко да обезцени валутата си, което ще направи износа по-конкурентен. Това обаче ще направи невъзможно плащането на огромния дълг на Атина в евро.

Във вторник ЕЦБ реши да продължи подкрепата си за гръцките банки. Според неофициални източници банката е увеличила рамката за спешна помощ (ELA) за банките с 800 млн. евро до 74 млрд. евро. ЕLА е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които нямат достъп до набирането на средства от пазарите. Ако кредиторите в една страна загубят достъп до нормалното финансиране от ЕЦБ, ЕLА ce явява последната възможност за набавяне на необходимата ликвидност.

Специалното финансиране е от решаващо значение за съдбата на гръцките банки, а оттам и за съдбата на страната, след като през март ЕЦБ окончателно спря да приема гръцки облигации в замяна на финансиране.

Финансовите министри на еврозоната възнамеряват да намерят решение на кризата в страната на срещата си в Рига на 24 април. Фолкер Каудер заяви по-рано пред Bild, че трети спасителен пакет не се обсъжда. „Сега говорим за края на втората програма“, казва той. „За тази цел обаче Атина трябва най-сетне да представи разумен план за реформи. Предложенията досега са доста спорни и недостатъчни“. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Ами да, с малката забележка, че докато гръцката ЦБ има зелен флаг за печатане на евра, не стои само ГЦБ зад тях, ами ВСИЧКИ ЦБ в ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
ELA е вътрешно финансиране те . печатане на Е , зад което стои Гръцката ЦБ.Кой ще спасява банкова система със 100 милиарда лоши кредити и 74 дългове към ГЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 9 години
А колко начина има да яздиш умрял кон?!!Буха ха ха!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Нима е възможно да падне и под нулата, та като пиете една халба наливно да ви подаряват и по лев отгоре, защото дефлационната спирала е подминала нулевата стойност?"Не само че ще го подаряват единия лев , ами ще го зачисляват , и когато опиташ да го пробуташ някъде , за да не ти тежи в джоба , ще си искат бирата обратно . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Какви "разписки за дълг" са в главите на тези изпушили мозъци от ЕС?Византийците напрово ще въведат ДРАХМАТА.и няма да си играят с някакви хартийки. ТОВА ЩЕ Е ЕДИН ПРЕКРАСЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ , ПОРТУГАЛИЯ.Това ще е началото на края на еврото!!Как ще извадите от обръщение гръцките евра пред номера на които стои буквичката "Y" ?!КОЯ ДРУГА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЩЕ ЗАСТАНЕ С АКТИВИТЕ СИ ЗАД ТЕЗИ БАНКНОТИ ЗАД КОИТО СТОИ В МОМЕНТА ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ?! ПРЕДСТОИ ТАКОВА ШОУ, ЧЕ НА ЕВРОПА ДОРИ И ПРЕЗ УМ НЕ И МИНАВА КАК ВИЗАНТИЙЦИТЕ ЗАЕТНО С *** ЩЕ ИМ ВКАРАТ ЕДНА ГОЛЯМА ТРЪБА В ЗАДНИЯ ДВОР ПЪЛНА РУСКИ ГАЗ. На ставащото ще ръкопляскат и рашъните и янките. Швабите пак ще са алес ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Съгласен! Искам да обясниш лихва -0.2% !!!! :-D Ташака е пълен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
raul_castro
преди 9 години
Модерно е напоследък да се употребява един *** термин - 'дефлационна спирала'. Спиралата по принцип е прогресия без край, нещо, което при дефлацията е невъзможно, защото цените колкото и да падат, имат пределно дъно. Само *** може да си представи, че цената на бутилка бира ще намалява числово до плюс безкрайност. Нима е възможно да падне толкова, че да струва 0 лв., т.е. да ви я подаряват? Нима е възможно да падне и под нулата, та като пиете една халба наливно да ви подаряват и по лев отгоре, защото дефлационната спирала е подминала нулевата стойност? Поръчковите журналисти говорят за 'здравословна инфлация'. Е, аз да ви кажа, здравословната инфлация е дървен камък. НЯМА здравословна инфлация, защото функцията на парите е да са еталон, надждно разменно средство, което да е стабилно и константно. Здравословната инфлация обслужва само политиците, които чрез модерната система на централно банкиране са заети да 'правят' пари като генерират дълг. Инфлацията им позволява да дишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
raul_castro
преди 9 години
Дълговите ценни книги от коментираният тип не са пари. Те са своего рода държавни полици, които ще се сконтират чувствително, точно защото НЕ СА пари, а сурогат на парите, срещу който при много късмет някой ден правнуците на Варуфакис ще получат 10% от номинала. В частните разплащания никой няма да ги иска. *** стават все по-гъсти. А ако продължат да наливат пари през ELA с еврото в средносрочен план е свършено. Както междувпрочем и при фалит. Това е ситуация, от която за еврото няма спасение. 'Рано или късно, хартиените пари достигат истинската си стойност, а тя е нула' както беше казал един умен мъж. За да не гръмне бомбата в ръцете на текущите управници на ЕС и Зоната, те ще опитат да прехвърлят топката в движение на идващите след тях и така ще удължат агонията до Деня на Големия Взрив, който ще помете световните финанси и ще ни върне в средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 9 години
А не може ли, Гърция хем да е в еврозоната, хем да има национална валута? т.е. освен еврото и с драхма да може да се извършват плащания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
"Германското федерално правителство работи над план, чрез който Гърция да бъде запазена като член на еврозоната дори в случай, че фалира."На български: Ще поддържаме финансово икономическия франкенщайн Гърция, чрез неофициални преводи за закупуване на гръцки облигации през ELA или официално - след като променим критериите за качество на облигациите и позволим на ЕЦБ спокойно да продължи да изкупува токсичните гръцки облигации.Най-вероятно ще е вторият вариант, като ще си запазят възможността да стискат за топките Ципрас, като му отпускат точно колкото да не фалира. Без излишни разходи за 14-15-20 заплати и т.н... по-американски тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още