IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Руската икономика се приспособява към неблагоприятните външни условия

Не правим прогнози за тяхното бързо подобрение, коментира министър-председателят на страната

20:18 | 24.04.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Mинистър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Mинистър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. Снимка: архив Ройтерс

Руската икономика се приспособява към напрежението отвън, а страната скоро няма да прекърши хватката на санкциите, наложени заради Украйна. Така смята министър-председателят Дмитрий Медведев, цитиран от Bloomberg.

„Нека го признаем – външните условия остават неблагоприятни и не правим прогнози за тяхното бързо подобрение“, коментира премиерът на Русия по време на годишната среща на Министерството на икономиката в Москва. „Противно на различни апокалиптични прогнози усещам, че, за съжаление, се научихме как да работим, когато сме в беда.“

Правителството е все по-уверено за перспективите пред икономиката, след като преди три месеца предупреди за „твърдо приземяване“ на икономиката след срива в цените на петрола и растящото напрежение в съседна Украйна.

Подобрените очаквания се отразяват на пазарите. Руската рубла изпраща шестата седмица с ръст в стойността си, след като цената на петрола се възстанови от 6-годишното дъно, достигнато през март.

Американските и европейските санкции ограничиха достъпа на Русия до международните финансови пазари и разпалиха отлива на капитали. Въпреки че властите увеличават очакванията си за бързо възстановяване, с което икономиката може да запише растеж през четвъртото тримесечие на 2015 г., потребителското търсене страда, тъй като загубата на работни места и най-бързия ръст на инфлацията от 13 години насам, задъхват финансите на домакинствата.

Медведев коментира, че пикът при ръста на цените вече е преминал. Министерството на икономиката смята, че до края на лятото инфлацията ще се забави до 12% от отчетените преди месец 16,9%.

Правителството е по-оптимистично в сравнение с централната банка. Кремъл предрича спад от 1% до 1,6% през 2016 г., ако цената на петрола се задържи в интервала 60-65 долара за барел. Централната банка на Русия очаква, че икономиката ще се свие с 4% тази година.

„Сериозни структурни и институционални промени“ са нужни, за да може руският икономически растеж да задмине средния за света в следващите три години, изчислява министърът на икономиката Алексей Улюкаев. Според него инвестициите ще са двигателят на растежа догодина. Той призова парите на държавните пенсионни фондове да бъдат похарчени за инфраструктурни проекти.

Брутният вътрешен продукт на Русия може да се разшири с 2,3% през 2016 г., след като се предвижда да спадне с 2,8% тази година, очакват от икономическото министерство. По негови данни контракцията през първото тримесечие е 2,2 на сто.

Позитивите се отразяват на пазарите. Рублата поскъпва с 19% от началото на годината, изпреварвайки повече от 173 глобални валути, чието представяне Bloomberg следи. „Рублата поскъпва с повече от необходимото“, коментира финансовият министър Антон Силуанов.

От своя страна водещият индекс MICEX добави 20,6% към стойността си от началото на годината, след като изпрати седмицата с ръст до 1 681,19 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Коментаторът на изданието OpEd News Натали Болдуин разглежда три най-разпространени според нея мита за Русия.Първото заблуждение на чужденците за Русия е митът, че всички руснаци мечтаят да напуснат Русия. Според експерта по руска демография Марк Адоманис, РФ заема второ място в света след САЩ по равнище на имиграция, пише коментаторът. Освен това на Запад са убедени, че руснаците искат час по-скоро да напуснат родината си. Според допитването на социологическия Левада-център обаче, само 10% от руснаците считат, че им се иска да живеят зад граница и едва 5% редовно мислят за емиграция, се казва в публикацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Стефчо, ти 20 $ заплата ако не го считаш за катурване, какво точно трябва да е? Я още веднъж помислете-20 $ заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 13
khao
преди 9 години
интересно как с толкова малко мозък още дишаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
Стефчо
преди 9 години
интересно как след като 50 г. не могат катурнат със санкции Куба дето е на 80 км. от Маями ще бутнат Раша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
data
преди 9 години
Приспособяване - елегантна думичка за да обясни свиващият се стандарт на живот . И ние 97-*** се "приспособихме" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis8
преди 9 години
тея тука как бях писал преди без да гледам кви са що са, някви 20йски завършващи УНСС (*** ) ...... :)))) и философи и журналистика за "връзки с обществеността" т.е. реклами и простотии, както и виждаме. А аз се чудим брате що даваш им факти и глупости а те си продължават там на тяхните тъпотии, квото са им наредили ..... И онея статии за имотите тука от тея малките сливи, "Имотите скачат, купуайте, нема се върната повече ....." .....ясно ясно кое от къде кво що ... ама на най купувачи на имоти както и привърженици на американците в обществеността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis8
преди 9 години
бат Страхо, вчера тея ми блокирали та IP та акаунти, че съм написал, че Швейцарците са крадци щото са обрали цял свят и за тва са "щастливи" а Сирия са нещастни защото Сашш ги убиха хората с военна агресорска сила. И иам чувството, че спорим с ей такива и такива дет преписват статиите:Стажант-редактор за Investor.bghttp://***.rabota.bg/marketing/2015/03/31/stajant-redaktor-za-investor-bg.273081тея са пълни напрайли и dnes.bg и имоти и глупости и само бълват за високите цени на имотите освен това и да не се чуди никой що му трият и коментарите в днес кат те са под една шапка с още няколко страници .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 10
michaelis8
преди 9 години
Plan to de-dollarize the economy for 2015-2016 has three main areas - National Bank of Kazakhstanhttp://***.primeminister.kz/news/show/21/plan-po-dedollarizatsii-ekonomiki-na-2015-2016-gody-sostoit-iz-treh-osnovnyh-napravlenij-natsbank-rk/04-03-2015?lang=enEurasian Economic Commission (EEC) is a permanent regulatory body of the Eurasian Economic Union. It started functioning on February 2, 2012.http://***.eurasiancommission.org/en/Pages/about.aspxаре бегай са да прайш *** некъде щото си некефещ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis8
преди 9 години
About the EEC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 15
Ironhorse
преди 9 години
10. Беларус и Казахстан, започват много леекинко да се дърпат, защото усещат, че Путин иска да ги ползва за буфер и маска за санкциите, като ги заобиколи с Евразийския съюз, но това означава санкциите да се стоварят и върху тях.Много хора не знаят, но петролните полета в Казахстан са разпределени така: 40% китайски, 40 американски, 10 % руски, и 10 % на самата държава.Ако САЩ наложат ембарго върху сондажното оборудване за Кзахстан и тази държава утича в канала.Мисля достатъчно се аргументирах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още