IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис – напълно изолиран от преговорите с кредиторите?

Сътрудници на финансовия министър също са отстранени от преговорния екип на гръцкото правителство

11:18 | 30.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис изпадна в изолация по време на срещата на Еврогрупата в Рига в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис изпадна в изолация по време на срещата на Еврогрупата в Рига в петък. Снимка: Ройтерс

Освен гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, от  преговорния екип с кредиторите са отстранени и неговите сътрудници, съобщават гръцки медии, цитирани от БТА.

Те твърдят, че решението на гръцкото  правителство за отстраняване на Варуфакис и на неговите сътрудници от преговорния екип е окончателно.

На тези преговори гръцкото правителство ще бъде представено от седемчленна група начело с Йоргос Хулиаракос, смятан за близък до вицепремиера Янис Драгасакис. Според в. "Та неа" в тази комисия няма да участва нито един сътрудник на финансовия министър Варуфакис.

От състава на преговорния екип са извадени главният секретар, отговарящ за финансовата и бюджетна политика и  досегашен ръководител на екипа Никос Теохаракис, както и  съветничката на финансовия министър Елена Панарити.

Това обстоятелство е знак за абсолютното  недоволство на правителството от работата на предишния екип на преговорите с кредиторите, отбелязва вестникът.

В новия екип обаче участват трима сътрудници на премиера Алексис Ципрас, един на вицепремиера Янис Драгасакис, един на коодинатора на преговорите, втория финансв министър Евклидис Цакалотос и един сътрудник на министъра на икономиката  Йоргос Статакис.

От кабинета в екипа активна роля е поверена на икономическия съветник на министър-председателя Франгискос Кутендакис, съветникът на Ципрас по европейските въпроси  Панайотис Павлопулос и шефката на кабинета на премиера  Константина Киндони. 

Отбелязва се, че и тримата са участвали в заседанието на т. нар. Брюкселска група миналата седмица в Париж. В екипа участват също и други сътрудници извън обкръжението на финансовия министър.

Преди дни стана ясно, че Янис Варуфакис ще бъде на практика отстранен от своя премиер Алексис Ципрас от преговорите с „институциите“. Варуфакис изпадна в изолация по време на срещата на Еврогрупата в Рига в петък и се завърна с празни ръце в момент, когато Атина отчаяно се нуждае от нова помощ, за да избегне банкрут.

По-късно той бе критикуван от медиите, че не е присъствал на официалната вечеря след срещата. В отговор Варуфакис цитира в Twitter думите на Франклин Рузвелт: „Обединява ги омразата към мен, а аз посрещам добронамерено тази омраза".

В Рига Варуфакис е бил наречен „играч“, „аматьор" и "прахосник на време", съобщава Bloomberg. В очите на останалите министри преговорите с Варуфакис остават „безотговорно“ поведение. Гъркът от своя страна се е оплакал от "враждебна среда", защото той е бил посрещнат с критики от всички страни.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, днес и Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2.

Междувременно стана ясно, че гръцкото правителство обмисля продажба на дялове в двете най-големи пристанища в страната като отстъпка, за да бъде постигнато споразумение с международните кредитори и да бъде отпусната финансова помощ от спасителната програма. Това заяви по-рано правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

"Преговорният екип иска споразумение с кредиторите и ние сме склонни да продадем 51% от дяловете в пристанищата в Пирея и Солун", заяви правителственият служител пред журналисти. "Това още не е решено, но за да постигнем споразумение, може да го направим", каза още служителят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 8 години
КАКТО СЕ ОКАЗВА В ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ ОСВЕН ДЪРЖАВНО ГАРАНТИРАНИЯ Е ВКЛЮЧЕН И ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ. ================================================================ Я дай линк, че ми стана интересно това твое твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
звездоброец
преди 8 години
стара новина е това от вторник..вчера го върнаха начело..http://***.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_29/04/2015_549567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
мъхъм...ама трябва да им се признае-много са добри в това си амплоа:) Но и са много глупави да си мислят, че сега, когато я няма Желязната завеса, а и Англия има малко по-различни интереси от преди половин век, а и не е толкова силна, както преди 100 години...та глупаво е да си мислят, че някой ги мисли, за нещо повече от малка балканска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Преговорният екип иска споразумение с кредиторите и ние сме склонни да продадем 51% от дяловете в пристанищата в Пирея и Солун", заяви правителственият служител.!!САМО 51% ЛИ ЩЕ ПРОДАВАТЕ?ПРОДАЙТЕ ГИ ЦЕЛИТЕ!Всъшност защо са им на западните КРЕДИТОРИ останалите 49 % когато и тези 51% ими стигат. Всъшност това ПРОДАЖБА ли ще бъде или прихващане с дългови книжа?!ЗАЩО Ципрас не си направи труда да РЕВИЗИРА дълга, а отиде на преговори без да е наясно как са нещата с неговата експозиция. КАКТО СЕ ОКАЗВА В ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ ОСВЕН ДЪРЖАВНО ГАРАНТИРАНИЯ Е ВКЛЮЧЕН И ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ. За съжаление ЦИПРАС се оказа един евтин МАНИПУЛАТОР, който ще приключи пътя си по начина по който това направиха децата на Френската революция. Революцията е като Сатурн, тя поглъща собствените си деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Цитат: "В Рига Варуфакис е бил наречен играч, аматьор" и "прахосник на време"..."Защо само Варуфакис? Той целият гръцки народ отговаря много точно на тази изчерпателна характеристика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Изкупителна жертва... какво повече да кажем. Това му беше функцията и си я изпълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
валве....валве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още